Rada vysokých škol podpořila turecké akademiky: S vědomím roku 1989...

22.07.2016 9:04

Rada vysokých škol podpořila turecké akademiky, kterých se dotkly čistky po zmařeném pokusu o vojenský převrat. Vyzvala českou vládu, aby se za turecké akademiky jednoznačně postavila. Rada VŠ to uvedla v prohlášení zaslaném ČTK. Turečtí státní představitelé by podle ní měli respektovat principy akademické samosprávy a akademických svobod.

Rada vysokých škol podpořila turecké akademiky: S vědomím roku 1989...
Foto: tccb.gov.tr
Popisek: Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

„Rada VŠ se dále obrací na vládu ČR, aby na základě historických zkušeností Československa s čistkami na vysokých školách v dobách totalitních režimů a při vědomí zásadní role studentů v roce 1989 neváhala a jednoznačně podpořila akademické svobody v Turecku a dále aby ve spolupráci s dalšími zeměmi EU přijala veškerá opatření na podporu turecké akademické obce,“ stojí v prohlášení.

Rada VŠ je orgánem reprezentace vysokých škol, zaujímá stanoviska a doporučení pro ministerstvo školství v zásadních věcech týkajících se rozvoje, činnosti a zájmů vysokých škol a členů akademické obce.

Turecké akademické obci vyjádřila dříve podporu Česká konference rektorů

Podle agentury Anadolu ve středu turecké ministerstvo školství oznámilo, že propustilo 21 738 svých zaměstnanců po celé zemi. Odebralo licence 21 000 učitelům pracujícím v soukromé sféře a zavřelo 626 vzdělávacích institucí, z nichž většina jsou soukromé školy. Turecká vysokoškolská rada (YÖK) nařídila 1577 děkanům státních i privátních univerzit, aby podali rezignaci. Zakázala také akademikům až do odvolání cestovat do ciziny.

Jde o další z kroků v tažení proti příznivcům duchovního Fethullaha Gülena, jehož hnutí provozuje v Turecku řadu škol i sociálních institucí. Tohoto islámského klerika, který dlouhodobě žije v USA, turecká vláda považuje za strůjce pokusu o puč. Podle YÖK by měly univerzity okamžitě zpět do vlasti povolat všechny své zaměstnance, kteří v cizině už pobývají. Rektory vyzvala, aby prověřili členy svých akademických sborů kvůli možnému napojení na Gülenovo hnutí. Čtyři univerzitní rektory YÖK odvolala.

Turecké akademické obci vyjádřila již dříve podporu Česká konference rektorů (ČKR). Situace podle ní ohrožuje akademické svobody a autonomii škol. Vyjádřila nesouhlas s perzekucí a solidaritu tureckým kolegům. Vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na svém facebookovém profilu napsal, že se s českými vysokými školami spojí, zda by případně nenašly místo pro některé turecké experty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…