Raději rozšíření sociálních služeb než vyšší dávky. Většina národa má jasno

27.11.2014 16:06

Více než polovina lidí (57 %) by spíše podpořila rodiny s dětmi, než by zvyšovala důchody. Podpora rozšiřování sociálních služeb namísto zvyšování sociálních dávek je ještě vyšší, aktuálně ji podle zjištění STEM prosazuje 73 % občanů. A v dlouhodobém pohledu stále roste.

Raději rozšíření sociálních služeb než vyšší dávky. Většina národa má jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

Společnost STEM dlouhodobě a systematicky sleduje názory občanů ČR na otázky sociální politiky. Z časové řady výsledků vyplývá, že česká veřejnost byla od druhé poloviny 90. let výrazně pro to, aby se pomáhalo spíše rodinám s dětmi než důchodcům. O deset let později se začala část lidí přiklánět k názoru, že důchodci jsou na tom hůře. Hlasy pro podporu rodin nicméně stále převažují, v letošním roce by se tak rozhodlo 57 % lidí, pro zvýšení důchodů je 43 %. Toto rozložení odpovědí je od roku 2007 až dodnes prakticky neměnné.

Názory na zaměření sociální politiky jsou ovlivněny především věkem respondentů a jejich sociálním postavením. Příliš nepřekvapí, že preferenci podpory rodinám s dětmi prosazují spíše mladší lidé a že starší občané a důchodci se přiklánějí ke zvyšování důchodů.

Systém by měl nabízet více služeb

Lidé měli také říct, zda jsou pro rozšíření služeb, nebo by zvolili raději cestu zvyšování sociálních dávek. Před rokem 2000 bylo zastoupení obou názorů vyrovnané, poté se začal zvyšovat podíl lidí, kteří se domnívají, že systém státní sociální politiky by měl spíše spočívat v rozšiřování sociálních služeb. Převaha tohoto názoru stále roste. V současnosti ho preferují bezmála tři čtvrtiny občanů.

Pokud by si lidé měli vybrat, zda více investovat do ochrany životního prostředí, nebo zvýšit různé sociální dávky, polovina lidí by se dnes rozhodla pro jednu oblast a polovina pro druhou.

Názory ovlivňuje věk i politická orientace

STEM uvádí, že názory na důchody a sociální politiku se významně liší podle věku, vzdělání, materiálního zázemí respondentů, určujícím kritériem je rovněž politická orientace lidí a stranické preference. S rostoucím věkem respondentů roste preference zvyšování důchodů pro staré lidi, a sílí také názor, že spíše než investovat do životního prostředí by se měly zvýšit různé sociální dávky.

Rozdíly v názorech sympatizantů stran na to, zda by preferovali zvyšování důchodů nebo pomoc rodinám s dětmi, jsou do značné míry dány věkovým profilem dotázaných, proto jsou pro pomoc rodinám nejméně stoupenci KSČM. Preference rodin s dětmi zaznívá nejčastěji od voličů TOP 09, ODS a lidí pravicově orientovaných. Příznivci těchto stran by rovněž upřednostnili investice do životního prostředí před navyšováním sociálních dávek. Pro zvýšení sociálních dávek jsou většinově pouze přívrženci KSČM. Voliči stran vládní koalice zastávají v této otázce nevyhraněný názor stejně jako v průměru v české populaci. Názor, že by se měly spíše rozšiřovat sociální služby než navyšovat finanční dávky, zastávají většinově voliči všech parlamentních stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…