Raději se utopím, než bych se vrátil, říká mladý muž o rozvrácené Libyi

06.11.2015 11:54

Norka Lindis Hurumová, která je koordinátorkou uprchlické záchranné mise Lékařů bez hranic, prozradila, že od května zachránily dvě lodě hlídkující na sever od Libye už na dvacet tisíc uprchlíků. Osudy uprchlíků jsou prý velmi spletité, a není tak snadné říci, kdo je válečný uprchlík a kdo ekonomický. Jak ukazuje příběh jednoho osmnáctiletého mladíka, zdání může klamat. Prý se raději utopí, než aby se musel vrátit do Libye.

Raději se utopím, než bych se vrátil, říká mladý muž o rozvrácené Libyi
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Podle posledních čísel, která jsem viděla, naše dvě lodě, které hlídkují na sever od libyjských břehů, zachránily okolo dvaceti tisíc lidí,“ prozradila dáma v rozhovoru pro páteční MF Dnes. Je to velký počet uprchlíků, ale koordinátorce pomoci Lékařů bez hranic nejde o statistiky, ale o každý jeden zachráněný lidský život. Jednotlivé osudy totiž ukazují, jak těžké je oddělovat uprchlíky, kteří mají právo na azyl, od jiných, jež by jen chtěli zneužít poměrně štědrý evropský sociální model.

„Třeba příběh osmnáctiletého mladíka z Pobřeží slonoviny. Jeho rodiče zahynuli a on opustil svoji vlast v roce 2011, když tam zuřila válka. Byla jsem tam tehdy také, takže vím, o čem mluví. Utekl do Libye, která tehdy byla bohatou zemí, do níž mnoho mladých Afričanů odcházelo za prací. Jenže Libye se jako stát zhroutila a dnes se nachází v katastrofálním stavu. Během těch čtyř let zažil příšerné věci, bili ho, mučili, věznili, stal se doslova otrokem. Přes Libyi se dnes nelze vrátit. Když jsme ho zachránili, neměl ani boty, jen tričko a kalhoty. A v nich v kapse černobílou fotografii, na které stál jako dítě s rodiči. ‚Pokud budu vrácen do Libye, skočím do moře, raději se utopím,‘ říkal.“ Těmito slovy popsala Lindis Hurumová jeden z lidských osudů.

Čtvrtinu z uprchlíků prý tvoří děti, ale většinu běženců z Afriky opravdu představují mladí muži do třiceti let. Právě oni totiž mají největší naději, že přežijí nejen cestu do Libye, ale také vražedné putování přes Libyi samotnou. Z úst koordinátorky také padla slova, že potápění lodí pašeráků, jak o něm už dlouho mluví EU, k ničemu nepovede. Potápět lodě s uprchlíky by bylo hrůzostrašné a potápět lodě bez uprchlíků nebude mít patřičný efekt. Pašeráci mají tolik peněz, že si opatří jiné lodě.

Případným kritikům, kteří by se chtěli ptát, odkud berou Lékaři bez hranic peníze na záchranné operace, z 90 procent je to prý od soukromých dárců. Uznává ovšem, že jejich mise je sice potřebná, ale nepovede k vyřešení uprchlické krize. Řešením je zajistit důstojný život občanů těch zemí, kteří své země opouštějí, aby z nich přestali prchat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…