Radek John: Každý by měl mít možnost bránit se zbraní

01.04.2014 15:44

Radek John coby kandidát do Evropského parlamentu za Věci veřejné v rozhovoru pro Pražský deník popsal své vzpomínky na Prahu, svůj současný tvrdý boj proti videoloterijním terminálům a také hlavní body kampaně do evropských voleb. „Pokud vás někdo přepadne v bytě, policie nestihne přijet. Každý by měl mít možnost se bránit třeba i zbraní. EU se to teď chystá zarazit,“ varuje.

Radek John: Každý by měl mít možnost bránit se zbraní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John, lídr voleb VV do Evropského parlamentu

Redaktor Deníku s Johnem absolvoval i jeho běžné „pochůzky“ po smíchovských hernách. Bývalý investigativní novinář a současný zastupitel Prahy 5 zdejší herní doupata chodí kontrolovat. Zajímá ho většinou to, zda majitelé dodržují vyhlášky a postupně ruší terminály dříve povolené městskou částí. „Když přijdeme do prvního podniku na smíchovském nádraží, v zakouřené putice plné blikajících beden začne kandidát do Evropského parlamentu hubovat majiteli, že ještě stále nenechal odvézt zakázané automaty. Když už začínám spřádat plány na co nejrychlejší útěk, majitel herny se omlouvá a slibuje dát věci do pořádku,“ popisuje autor rozhovoru zážitky z Johnovy kontroly.

Smíchov jako nebezpečná oblast

John se svěřil se svými vzpomínkami na dětství. Tam, kde dnes bojuje za budování odpočinkových zón a rušení heren, dříve chodil za nebezpečím. „Anděl si pamatuji jako cikánskou čtvrť s nízkými baráky, kam jsme s kluky chodili za dobrodružstvím a nebezpečím. Bylo to jako v knihách od Foglara,“ líčil.

Řeč přišla i na patálie v boji proti majitelům heren. Ti sice v současné době mají videoloterijní terminály postupně rušit, Ministerstvo financí ale nestíhá řešit jednotlivé rušící návrhy komunálních politiků. Výsledek? Herny zatím fungují dál. John upozorňuje, že ročně na nich Češi utratí okolo 20 miliard korun a výplatu tam jedinec může utratit během patnácti minut – což je rozdíl oproti starým typům hracích automatů, kam se házely „pouze“ kovové mince.

V případě zvolení do Evropského parlamentu by John v komunální politice skončil. Co ho do EP láká? „Já jsem v politice zjistil, že když se v EU udělá eurotunel, tak je z něj mnohonásobně větší škoda než z českých tunelů. Například když EU nařídila, že se podíl obnovitelných zdrojů zvýší na 13 % a ČR špatně nastavila podporu solárních elektráren, tak nás to bude stát přes 800 miliard korun. To je násobně víc, než tu nakradli kmotři,“ rázně vysvětluje Radek John. „Teď europoslanci z ČSSD a KDU-ČSL odhlasovali další zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na 30 %. Pokud se to skutečně stane, tak nás to bude stát další stovky miliard. To je na zničení ekonomiky a je hrozné, že proti tomu europoslanci nebojovali,“ dodává.

EU ano, euro ne

John se podle svých slov nepovažuje za euroskeptika, ale eurorealistu. V otázce geneticky modifikovaných potravin je podle něj EU užitečná.  „Ale nevymýšlejme věci typu, jaké žárovky se smí používat nebo čemu se smí říkat marmeláda. Stejně tak i euro – nepodlézat a nepřijímat ho hned, ale nechat to na odbornících a počkat, až bude silná ekonomika. Jinak by nás přijetí eura poškodilo. Proto je klíčové heslo naší kampaně: EU ano, euro ne,“ říká v rozhovoru John.

Za důležité téma do voleb považuje véčkařský kandidát i legislativu týkající se držení zbraní. „Pokud vás někdo přepadne v bytě, policie nestihne přijet. Každý by měl mít možnost se bránit třeba i zbraní. EU se to teď chystá zarazit. V Norsku to chápu, ale u nás? Takováto nařízení platící pro všechny státy bez rozdílu jsou vražedná a čeští europoslanci by měli proti nim bojovat v zájmu občanů této země,“ burcuje John.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rep

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…