Radek John chce smažit řízek na pořádném oleji. Vytáhl do boje proti genetickým modifikacím

21.04.2014 11:15

Konzumace potravin vyrobených z geneticky modifikovaných plodin (GMO) může škodit lidskému zdraví. S odkazem na vědecké výzkumy na to upozornil na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz. bývalý předseda strany Věci veřejné a kandidát této strany na poslance Evropského parlamentu Radek John. Čtenářů se provokativně ptá, zda vědí, na čem smaží své řízky.

Radek John chce smažit řízek na pořádném oleji. Vytáhl do boje proti genetickým modifikacím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John, lídr voleb VV do Evropského parlamentu

K napsání článku jej inspiroval dotaz na internetovém chatu, kdy se jej čtenář ptal, proč straší GMO potravinami, když on na našem trhu na žádné nenarazil.

S tímto tvrzením ale John polemizuje. „Prohlédněte si etikety rostlinných olejů. Minimálně u výrobců Lukana a Ceresol je na obalu drobným písmem napsáno vyrobeno z geneticky modifikovaných plodin,“ upozorňuje.

S odvoláním na americké depeše zveřejněné serverem Wikileaks uvádí, že ČR se měla stát jakýmsi vzorovým polem, kde bude probíhat pěstování GMO ve velkém. „Už dnes jsou GMO v České republice ve vší tichosti využívány jako krmné směsi,“ tvrdí John.

Celý text ZDE

Škodlivost geneticky modifikovaných potravin potvrdily vědecké studie

Poukazuje na to, že nikdo nedokáže spolehlivě vyvrátit, že geneticky modifikované potraviny mají v konečném důsledku negativní vliv na lidské zdraví. „Existují studie prokazující dokonce přímé ohrožení konzumentů GMO. Kupříkladu Výzkumná práce vědců z ústavu CRIIGEN (Comité de Recherche et d'Information Indépendantes sur le génie Génétique) a francouzských univerzit v Caen a Rouenu jasně prokázala negativní zdravotní účinky konzumace GMO kukuřic (MON810, MON863 a NK603) na játra a ledviny, orgány zajišťující detoxifikaci organizmu, stejně tak na srdce, nadledvinky a slezinu.“

John připomíná také málo známou skutečnost, že před 14 dny ruský premiér Medveděv uzavřel největšímu americkému producentu GMO firmě Monsanto přístup do Ruska.

Předseda Věcí veřejných se podivuje tomu, že navzdory dostupným varujícím informacím EU deleguje rozhodování o pěstování GMO na jednotlivé státy. „Právě v případě GMO, na rozdíl od regulací marmelád, žárovek, okurek, rumu atd. atd., by měli bruselští úředníci bouchnout do stolu a zakázat pokusy dostat GMO do evropského potravního řetězce,“ uvádí s tím, že v případě svého zvolení do Evropského parlamentu bude jednou z jeho priorit boj za celoevropský zákaz pěstování a prodeje geneticky modifikovaných plodin a potravin.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…