Radek John má radost z návratu Lessyho: Bezpráví napraveno, všichni vědí, že byl Nečasovou obětí

07.01.2014 16:14

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina odvolal policejního prezidenta Martina Červíčka. Odůvodnil to rozhodnutím poradní komise, podle níž byl Červíček do funkce jmenován neoprávněně. Jediným šéfem policie je tak v tuto chvíli Petr Lessy. Podle Radka Johna bylo spravedlnosti učiněno za dost. František Bublan by však na místě Peciny postupoval jinak.

Radek John má radost z návratu Lessyho: Bezpráví napraveno, všichni vědí, že byl Nečasovou obětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

„Jediným právoplatným policejním prezidentem je nyní Petr Lessy. Martin Červíček se vrátí na pozici jeho náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování," uvedl na tiskové konferenci Martin Pecina s tím, že Lessy se funkce ujme ve středu a nebude dělat zásadní rozhodnutí. „Jsem připraven v okamžiku jmenování nové vlády předat novému ministrovi vnitra rezignaci a opustit funkci policejního prezidenta," doplnil Lessy.

Lessyho další budoucnost v případě rezignace zatím není jasná. Hovoří se třeba o tom, že by mohl odejít na Slovensko. Pravděpodobným nástupcem Martina Peciny ve funkci ministra vnitra se nejspíš stane Milan Chovanec (ČSSD). Právě on bude muset řešit výběr nového policejního prezidenta, pakliže Lessy odejde.

Bublan by postupoval jinak

Jak ParlamentnímListům.cz uvedl exministr vnitra a senátor ČSSD František Bublan, Pecina měl stanovisko komise předat spíše až svému nástupci. „Já bych na místě pana ministra Peciny vzal v potaz stanovisko komise a řekl bych, že ho předám svému nástupci a ten ať potom rozhodne, jak s tím naloží,“ uvedl Bublan.

Podle něj bude nový ministr vnitra kvůli Pecinovi v nelehké situaci. „Bude mít policejního prezidenta, který možná oprávněně zasedne na toto místo, ale bude stále doznívat spor, který vznikl, a jeho výběr člověka, s nímž by mohl spolupracovat do budoucna, tak bude dosti omezen,“ dodal exministr.

John: Spravedlnosti bylo učiněno za dost

„Když byl protiprávně odvolán prezident Lessy, tak jsem říkal, že nastane situace, kdy se Lessy vrátí. Takže právu bylo učiněno za dost. Ale bohužel po panu Kubicem zbylo historicky naprosto kocourkovské rozhodnutí, které z naší země udělalo směšnou zemi v očích celé Evropy, nicméně je třeba protiprávní stav napravit, takže nic jiného nebylo možné dělat,“ sdělil svůj pohled na věc ParlamentnímListům.cz bývalý ministr vnitra Radek John.

„Křivdy musí být vždy transparentně napraveny a v řadách policie speciálně. Každý řadový policista musí vědět, že když se mu stane bezpráví, když se stane něco protiprávního, bude s ním manipulováno, že se dobere spravedlnosti a že se to vrátí k právnímu stavu. Co bude dál, je celkem jedno, ale podstata je, že se ukázalo, že Nečasova vláda se snažila zmanipulovat policii tak, aby nevyšetřovala velké kauzy a policejní prezident Lessy byl toho obětí. Teď bylo spravedlnosti učiněno za dost. Co bude dál, to už je věc dalších aktérů, kteří v tom figurují. Podstata je, že bezpráví bylo označeno a napraveno,“ dodal John.

Vývoj situace

Petra Lessyho zbavil loni v srpnu služebního poměru tehdejší ministr vnitra Jan Kubice. Důvodem byl údajně Lessyho výrok ze září 2011, kdy v médiích obvinil náměstka zlínské krajské policie Jana Vaňka z napojení na brněnský gang policistů. Skupina měla prý vydírat podnikatele. Oficiálně Kubice Lessyho odvolal na základě obvinění Generální inspekce pro porušení služebního zákona, který umožňuje propustit policistu, co „porušil služební slib tím, že se dopustil zavrženíhodného jednání, které má znaky trestného činu a je způsobilé ohrozit dobrou pověst bezpečnostního sboru".

Obvodní soud poté Lessyho zprostil viny a odvolací pražský městský soud následně trestní řízení zastavil s tím, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení. Protože nejvyšší státní zástupce nebude podávat dovolání, kauza tak definitivně skončila a Lessy se mohl vrátit zpět do služebního poměru. Ministr vnitra v demisi však nečekal na novou vládu a Lessyho vrátil zpět do funkce na začátku prosince a poslal ho vzápětí na dovolenou. Lessy se pak spolu s Pecinou sešli s Milošem Zemanem. Ten měl podle informací ParlamentníchListů.cz Lessymu naznačit, aby na funkci policejního prezidenta nijak nelpěl.

Pecinova poradní komise pak v pondělí třemi ze čtyř hlasů rozhodla, že v roce 2012 neměl Červíčka z pozice náměstka odvolat tehdejší ministr vnitra Jan Kubice, ale jiný policejní náměstek Pavel Osvald. Z toho důvodu podle komise neplatí následné Červíčkovo jmenování do funkce šéfa policie.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…