Radek John na rovinu o volebním propadáku a své budoucnosti

29.05.2014 9:31

Strana Věci veřejné získala v eurovolbách 7000 hlasů, což v přepočtu znamená zisk necelého půl procenta. Pro stranu to podle Lidovek.cz znamená zklamání i skepsi. Lídra eurokandidátky Radka Johna se prý ale drží optimismus a v rozhovoru nevyloučil, že bude opět na podzim kandidovat v komunálních volbách.

Radek John na rovinu o volebním propadáku a své budoucnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Anketa

Kterého z těchto bývalých vrcholových politiků byste chtěli zpět?

hlasovalo: 9409 lidí

Radek John v rozhovoru po LN potvrdil slova předsedy VV Jiřího Kohouta, že tak nízký počet hlasů neočekávali ani v těch nejčernějších představách. „Tak určitě je to velké zklamání. Ale největší zklamání je, že přestože tento národ je euroskeptický, drtivá většina nechce euro a nechce posilování moci Bruselu, tak tito lidé nepřišli k volbám. Ve výsledku tak mají 18 křesel eurooptimistické strany. Takže největší zklamání je, že lidé nevyjádřili svoji vůli,“ shrnuje John.

„Já mám na Facebooku 70 tisíc příznivců a oni signalizovali: My na volby kašleme, Evropa je k ničemu, my EU nechceme. A teď všichni píšou: No to je průšvih, to to dopadlo, jak to, že byly zvoleny eurooptimistické strany. No protože šli všichni do hospody, protože si řekli, že na EU kašlou. A to je propad, který utrpěly všechny euroskeptické strany. Lidé jsou tak skeptičtí, že nešli ani volit. A to znamená, že si na pět let zvolili tužší nadvládu EU,“ míní John.

Měl jsem více preferenčních hlasů než Pospíšil

Radek John si pochválil, kolik dostal ve volbách preferenčních hlasů. Lidovky připomínají, že celkem dostaly VV 7000 hlasů a Johna zakroužkovalo 2500 voličů. „Já jsem velmi rád za preferenční hlasy, kterých bylo asi 36 %, a pan Pospíšil (Jiří Pospíšil, TOP 09) měl asi 32 % preferenčních hlasů. Takže 36 % je krásný výsledek,“ míní John. „Samozřejmě, v absolutních číslech je to jinak. Ale já jsem velmi rád za preferenční hlasy a lidem děkuju. Samozřejmě je to ale velké zklamání, že jsme lidem nedokázali vysvětlit, jak jsou důležité volby do europarlamentu."

Server Lidovky.cz připomněl Radku Johnovi, že po sněmovních volbách plánoval, že se zaměří na publicistiku a psaní a komunální politiku. Nakonec však kývnul na lídra eurokandidátky. „Já toho vůbec nelituju, já mám čisté svědomí, že jsem udělal maximum pro to, aby nadvláda Bruselu nepokračovala. Voliči bohužel tento prapor nezvedli, takže nadvláda Bruselu bude pokračovat. A až si budou všichni stěžovat, já budu říkat, udělal jsem všechno, co bylo v mých silách. Ale jinak jsem právě na radnici Prahy 5 a řeším věci jako je omezení hazardu a pokračuju v komunální politice,“ vysvětlil.

Lidé, kteří chtějí řešit problémy této země, mají mít šanci

Radek John v rozhovoru nevyloučil, že bude na podzim kandidovat v komunálních volbách. Ale jak je to se značkou VV? Místopředsedkyně strany Simona Chytrová se totiž po eurovolbách vyjádřila velmi skepticky, když dala najevo, že VV už se podle ní nepodaří vzkřísit a tato značka už nemá šanci u lidí obstát. V komunálních volbách by se podle ní měli véčkaři osvobodit od stranické příslušnosti.

„My jsme dali do komunálních voleb všem lidem volnost v tom smyslu, že kdo chce postavit kandidátku VV, tak proč ne, kdo chce postavit spojené kandidátky, na nichž bude uveden člen VV, tak jasně, a kdo chce postavit kandidátky s občanskými sdruženími a podobně, tak má tu možnost. Jde o to, aby lidé, kteří chtějí dělat něco s problémy této země, měli šanci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…