Radek John píše nepříjemné věci o obraně před zloději

04.02.2014 11:02

Bývalý ministr vnitra Radek John se přimlouvá za takovou legislativní změnu, která umožní, aby se člověk na svém pozemku mohl účinně bránit agresorovi, a to i nesmrtící zbraní. A za použití takové zbraně v obraně by nemuseli lidé nést následky. John to uvedl v článku, který zveřejnil na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz. Svůj postoj odůvodňuje rostoucí kriminalitou a dlouhým čekáním napadených na příjezd policejní hlídky. Ale také faktem, že řada lidí sedí v ČR ve vězení jen proto, že se bránila útočníkovi v době, kdy čekali na příjezd policie.

Radek John píše nepříjemné věci o obraně před zloději
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Anketa

Je rok od zvolení Miloše Zemana. Dělá prezident svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 18947 lidí

„S panem ministrem vnitra Milanem Chovancem se shodnu v mnohém, dokonce v zásadě i na počtu policistů, které by ČR měla mít. V čem však společnou řeč nenajdeme, je změna zákona o nutné obraně, kterou Chovanec nechce dopustit,“ píše John.

Podle něj je statisticky podložené, že kriminalita roste, přibývá krádeží i vloupání do rodinných domků a obchodů. „Ministr Chovanec také přiznal problémy v dojezdových časech policie. Komu se chce čekat 20 minut na příjezd hlídky? Tyto všechny negativní trendy nahrávají bohužel útočníkům. Stejně tak jim nahrává současná podoba zákona, z níž vychází, že člověk, který se rozhodne proti agresorovi na svém pozemku bránit, nese za to následky,“ uvádí dále exministr vnitra s tím, že oroduje za legislativní změnu, „jež by dala právní ochranu napadeným, kteří se mohou bránit, klidně i nesmrtící zbraní, ale nesmí za to nést následky“.

Celé zamyšlení Radka Johna ZDE

„Možná že kdyby se ocitl v kůži napadeného, nebo strávil pár nocí ve Šluknovském výběžku, hovořil by jinak. Počet ubytoven pro sociálně vyloučené roste a s tím pochopitelně roste i strach obyvatel žijících v sousedství. Podle informací spolku Šalamoun v ČR existuje celá řada lidí, kteří byli odsouzeni za to, že byli nuceni bránit se útočníkovi ještě před příjezdem policie. Tito lidé jsou dnes ve vězení,“ dodává John s tím, že z uvedených důvodů Věci veřejné přicházejí s peticí a s návrhem legislativních změn ve prospěch napadených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…