Radek John vymyslel předvolební tahák pro motoristy. Pomáhá mu s ním muž, co pronajímal Dalíkovi vilu v Toskánsku

16.04.2014 14:08

Radek John jde za Věci veřejné do eurovoleb s tahákem, který jej ale může přijít hodně draho. Voliče láká na takzvané asistenční karty pro řidiče. Jenže pomáhat s jejich zajištěním mu má firma, v jejíž strukturách lze najít i jednu z klíčových postav slavné „toskánské“ aféry, která srazila vaz Mirku Topolánkovi.

Radek John vymyslel předvolební tahák pro motoristy. Pomáhá mu s ním muž, co pronajímal Dalíkovi vilu v Toskánsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Občan Lichtenštejnska Markus Manfred Hasler v roce 2009 pronajal Marku Dalíkovi vilu v Monte Argentariu, kde se následně společně rekreoval předseda ODS Mirek Topolánek, několik dalších politiků, lobbistů a byznysmenů. Navíc Hasler podle týdeníku Euro figuruje i v kauze Mostecké uhelné, neboť prý měl přístup k účtům uhlobaronů Oldřicha Klimeckého a Antonína Koláčka.

Nyní vystupuje mimo jiné jako ředitel firmy Elana Anstalt, sídlící v Hamburku. Ta ovládá skupinu firem Heldon, jejíž součástí má být i firma ACA 1213 (v ní vystupuje i zadlužený podnikatel Antonín Charouz), zajišťující dodávky motoristických karet. Právě ty chce Radek John rozdávat řidičům.

Sám si prý firmu ACA  1213 vybral ke spolupráci jen proto, že nabídla nejlepší podmínky. „Hledal jsem, jak zajistit maximální užitek pro maximální počet českých občanů,“ vysvětluje bývalý předseda „véček“. Jaká je vlastnická struktura zmíněné firmy, prý neví.

John slibuje, že prvním sto tisícům zaregistrovaných zájemců rozdá asistenční karty, z nichž jedna stojí 1800 korun. Podmínkou aktivace karty ovšem je, že John bude zvolen europoslancem. Tomu zatím průzkumy příliš nenasvědčují, protože v posledním průzkumu, za dlouhou dobu nejlepším, získala „véčka“ 1,5 procenta.

Lidové noviny spekulují, že Johnova spolupráce s firmou může být také „vyrovnáváním dluhů“. Právě zmíněný Antonín Charouz měl být totiž blízkým obchodním partnerem Romana Janouška. Ten je spojen s Johnem přinejmenším prostřednictvím firmy ORA print, která vydávala časopis pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Janoušek navíc v rozhovorech uváděl, že John byl „jeho člověk“ po celou dobu svého působení ve Věcech veřejných.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…