Řádění uprchlíků v Itálii: Máme informace z místa

02.06.2015 15:31

Tomio Okamura zveřejnil na svém facebookovém profilu vlastní videonahrávku, ve které rozebírá údajnou novou vlnu kriminality, spojenou s uprchlíky. Hovoří o nové vlně zločinu, kdy černí Afričani, cikáni a Rumuni obsazují již zabydlené byty a jejich původním obyvatelům nezbývá než se sestěhovat k příbuzným, jinak že uprchlíci vyhrožují pácháním sebevražd skoky z oken. ParlamentníListy.cz zjistily, že pan Okamura (nejspíš) převzal článek z českých serverů, které zase vycházely z německého serveru netzplanet.net a „dopisu čtenáře“, podepsaného Mariem Frantinim.

Řádění uprchlíků v Itálii: Máme informace z místa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Článek vyvolal velkou vlnu čtenářského zájmu a řadu (někdy dost ostrých) reakcí. Situace se týká v první řadě současných cílových zemí (aktuálně Itálie), ale je jisté, že ať už nyní probíhající jednání o kvótách na uprchlíky v Evropské unii dopadnou jakkoli, že se tou či onou měrou nakonec dotknou i České republiky a jejích občanů.

VIDEO TOMIO OKAMURY ZDE

Pátrali jsme proto ve zdrojích italských i ve zdrojích v dalších jazycích, jaký vztah mají Okamurovy informace k tomu, co se skutečně odehrává v Itálii. Na jedné straně se ukázalo, že informace o obsazování soukromých bytů a domů uprchlíky se v zásadě nepotvrzují, celá věc má však několik velkých ALE. Je totiž pravda, že vlny uprchlíků způsobují v Itálii skutečně velmi vážné problémy. Dokonce se dá říci, že zprávy z terénu jsou občas stejně šokující jako Okamurova „kachna“.

Reakce na ParlamentníchListech.cz ZDE

Server Bologna Today například přinesl článek a videorozhovory ukazující, že skupina asi sta uprchlíků sdružených v organizaci „Lidí bez dokladů“ obsadila bývalé obchodní centrum v Bologni. Osudy lidí z té asi stovky „okupantů“ jsou různé – někteří přišli nelegálně a dříve bydleli v jiných nelegálně okupovaných místech (např. „bývalé škole Ferrari“ v Bologni), někteří měli i povolení k pobytu, někdy přišli o práci a pak i o bydlení. Místní obyvatelé nelegální obsazení soukromých (byť převážně neobydlených) prostor odsuzují (bydlení nemá ani mnoho Italů) a mnoho z nich požaduje okamžité vystěhování uprchlíků.

Italské servery, včetně digitální podoby deníku La Stampa, informují také již delší dobu o tom, že skupina asi 1000 lidí, což jsou imigranti ve spolupráci s místními squattery, okupuje v Turíně budovy bývalého olympijského centra (ex Moi Torino), které bylo vybudováno pro olympijské hry v roce 2006. Kromě organizací podporujících uprchlíky však už existuje i místní petice s cca 10 tisíci podpisy, požadující bezpodmínečné vystěhování. Celkem nedávno otázku řešila místní radnice, servery ovšem neuvádějí s jakým výsledkem.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

La Stampa také zmiňuje souvislost mezi uprchlickými centry a obrovským skandálem známým jako „Capital mafia“. Jeden z členů gangu, Salvatore Buzzi, bývalý militantní příslušník italské krajní levice, uměle navyšoval (tj. vymýšlel si) počty uprchlíků v centru cca 30 km od Říma, aby pak inkasoval „výplatu“ cca 5 tisíc euro na jednoho fiktivního uprchlíka a peníze převáděl na soukromá konta včetně kont různých domácích i zahraničních mafiánů.

Jakkoli tedy informace poslance Okamury nemusejí být zcela pravdivé a nepodařilo se najít, že by imigranti obsazovali obydlené domy či byty a vyhrožovali skokem z okna, dle zveřejněných zpráv z důvěryhodných médií je nepochybné, že problematika uprchlíků přicházejících do Itálie již dnes vyvolává obrovské problémy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sap

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…