Rádi bychom šli učit do Česka, žádají turečtí akademici, které vyhodil Erdogan

26.09.2016 9:04

S žádostí o pomoc se na české vysoké školy obrátili turečtí akademici, kteří přišli o práci v důsledku neúspěšného pokusu o puč. Dvanáct univerzitních profesorů z Turecka se obrátilo na pražskou Karlovu univerzitu, která jejich žádosti posuzuje. Další Turci chtějí vyučovat na brněnské Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Rádi bychom šli učit do Česka, žádají turečtí akademici, které vyhodil Erdogan
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Po červencovém pokusu o vojenský převrat v Turecku zahájil prezident Recep Tayyip Erdogan rozsáhlé čistky. O zaměstnání přišlo přes 1500 děkanů a 21 tisíc učitelů.

Na pražskou Karlovu univerzitu (UK) se v létě obrátilo dvanáct tureckých univerzitních profesorů, kteří museli z tamních vysokých škol odejít. Akademici kontaktovali vedení školy s prosbou o zaměstnání. Nejstarší česká univerzita nyní jejich žádosti posuzuje.

Celý text je ZDE

„Vedení oslovilo příslušné fakulty s žádostí, jestli turecké akademiky budou moct s ohledem na jejich odbornost přijmout,“ vysvětlila Vlasta Helekalová z oddělení vnějších vztahů UK. Podle ní budou žádosti vyřízené v řádu týdnů.

V Praze chtějí působit turečtí odborníci jak na přírodovědných, tak i na humanitních oborech. Univerzita se proto obrátila například na filozofickou, přírodovědeckou nebo lékařskou a matematicko-fyzikální fakultu. „Nic konkrétnějšího v současné chvíli nemůžeme uvést – stále je celá věc v jednání,“ doplňuje Helekalová.

Příjezd pedagogů z Turecka do Česka ovšem může zkomplikovat složitá situace v zemi. Prezident Erdogan totiž prostřednictvím Turecké vysokoškolské rady zakázal až do odvolání akademickým pracovníkům vycestovat do zahraničí.

Akademici z Turecka by mohli vyučovat také v Brně na Masarykově univerzitě (MU). Rektor vysoké školy Mikuláš Bek už v létě uvedl, že chce najít cesty, jak vyhozeným tureckým pedagogům pomoci.

O příchodu několika učitelů podle informací Aktuálně.cz jedná Fakulta sociálních studií. Její vedení o žádostech tureckých profesorů, kteří se na školu obrátili, diskutovalo na zasedání minulý týden v pondělí. Podle zápisu z porady byl děkan Břetislav Dančák osloven „několika tureckými vysokoškolskými kolegy se žádostí o poskytnutí pracovního místa“.

Fakulta souhlasila, že akademikům pomůže. „Po projednání a výběru kandidátů vedením budou návrhy předloženy k posouzení vedoucím kateder dle oborového zaměření vybraných žadatelů,“ stojí v dokumentu, který má redakce serveru k dispozici. Akademici jsou podle zprávy z porady vedení fakulty v „tíživé profesní a životní situaci“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…