Radičová o Klausové: Minulost jejího otce by mohla být problém

17.05.2013 19:08

Do pořadu Interview 24 přišla bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová. Hovořilo se ale hlavně o Česku – o jmenování Martina C. Putny profesorem nebo o sporu o Livii Klausovou a její post na Slovensku.

Radičová o Klausové: Minulost jejího otce by mohla být problém
Foto: Topnovinky.sk
Popisek: Bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová

Radičová se vrátila na akademickou půdu – působí v oboru sociologie. „Budu v komisi na profesuru v Brně,“ usmívala se nad událostmi v České republice, kde prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat profesorem Martina C. Putnu.

Velvyslance nepotřebujeme

„Otázka je, jak prezident má a nemá zasahovat do procesu jmenování. Teoreticky samozřejmě může. Otázkou ale je, jestli v sobě má takovou hloubku poznání, aby dokázal zhodnotit všechny obory,“ uvedla Radičová s tím, že ona by si na Zemanově místě nic takového netroufla.

Velkou otázkou je také možné jmenování bývalé 1. dámy Livie Klausové velvyslankyní na Slovensku. Radičová se pozastavila už jen nad tím, zda je nutné, aby Česko a Slovensko měly vzájemná velvyslanectví, když mají tak blízké vztahy. „Ta procedura je jasná. Navrhuje vláda,“ říká Radičová. Vůbec zveřejnění jména je podle Radičové neslušné.

„Ústava České republiky hovoří velmi jasně,“ odmítla bývalá premiérka komentovat jméno Klausové, jelikož standardně by nejprve měla proběhnout obvyklá procedura. Připustila, že problémem pro jmenování Klausové by mohla být minulost jejího otce, který se podílel na perzekuci židů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…