Radikální výzva mladých komunistů: Znárodnit všechny doly!

22.09.2013 13:56

Komunistický svaz mládeže je pro znárodnění všech dolů v republice. Píše to na svém webu v reakci na zavírání dolů na Ostravsku. Řešením podle mladých komunistů není dotace těžby, tedy sanace ztráty Bakalova soukromého velkobyznysu státem z daní.

Radikální výzva mladých komunistů: Znárodnit všechny doly!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ostravské horníky přijeli podpořit i kolegové z Mostecka

Komunistický svaz mládeže zvolil heslo: „Ani muže ze závodu, ani haléř ze mzdy!“ Podporuje tak horníky z OKD, kteří se staví na odpor proti snižování platů, propouštění a uzavírání dolů.

Web komunistického svazu uvádí, že se nám nyní kde kdo snaží namluvit, že přece Bakala nemůže dotovat ztrátové provozy. "Snaží se nám jako obvykle v těch případech namluvit, že horníci údajně stejně berou příliš vysoké mzdy. Ovšem o ziscích Bakaly čerpaných z práce zaměstnanců OKD a dalších součástí jeho impéria se mlčí,“ útočí klasickou rétorikou Komunistický svaz mládeže.

Autoři textu dodávají, že prý není řešením dotace těžby, sanace ztráty Bakalova soukromého velkobyznysu státem z daní. “Odboráři sami správně říkají, že sypat peníze soukromníkovi do kapes je jako házet je do žumpy. Je třeba investovat do pracujících, a nikoli do velkopodnikatelů,“ ozývají se důrazně se svým názorem.

Znárodnění a lidová kontrola

Zde pak komunisté chválí socialismus, kdy byla těžba uhlí klíčová pro rozvoj průmyslu a horníci měli odpovídající prestiž a platy. „I kdyby bylo tehdy došlo k zavírání dolů, byly by se vytvořily v regionu jiné výrobní kapacity a práce pro lidi,“ myslí si Komunistický svaz mládeže.

„V současnosti musí být řešením znárodnění všech dolů, ne jen těch ztrátových. Privatizovány byly stejně za zlomek své hodnoty,“ píše se na jejich webu a burcování jde ještě dál. Podle autorů musí být nastolena “lidová kontrola“ jejich využívání tak, aby nedošlo k případu ČEZu, který prý odírá lidi zde v České republice stejně jako Bulhary nebo Albánce. V závěru pak mladí komunisté volají po solidaritě ostatních občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…