Radikálové opět útočí. Tentokrát v hlavním městě Mali. Nejméně dva mrtví, 170 lidí bylo zajato

20.11.2015 10:29

Nejméně dva lidé nepřežili dnešní útok teroristů na hotel Radisson v Bamaku. Oznámil to reportér televize France24, podle něhož je jedna z obětí z Evropy. Zdrojem informace je pracovník hotelu, úřady ji zatím nepotvrdily. Útočníci zajali 170 lidí, ale podle agentury Reuters začali propouštět ty, kteří prokázali znalost Koránu. Dvě ženy vyvedla z hotelu eskorta.

Radikálové opět útočí. Tentokrát v hlavním městě Mali. Nejméně dva mrtví, 170 lidí bylo zajato
Foto: worldswide.com
Popisek: Africký Tuareg, ilustrační foto

Mezi rukojmími je 140 hostů a 30 zaměstnanců hotelu. Zdroj z hotelové skupiny Rezidor, do které Radisson patří, řekl původně AFP, že rukojmí jsou v rukách dvou lidí.

Radisson je jeden z nejluxusnějších hotelů v Bamaku; leží západně od městského centra a využívají ho často cizinci včetně posádek letecké společnosti Air France. V budově je 90 pokojů, které byly nyní z 90 procent obsazeny. Jeden z čínských hostů informoval agenturu Nová Čína, že je „mezi několika čínskými hosty, kteří v hotelu uvízli“.

Komando prý volalo „Alláhu akbar“

Svědci, které cituje agentura AP, tvrdí, že útočníci u sebe mají pušky a granáty. Jeden ze zaměstnanců oznámil, že cestu do hotelu si komando volající „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký) vybojovalo granáty. O počtu případných obětí nebo raněných zatím není nic známo.

Americké velvyslanectví v Mali vyzvalo americké občany, aby nevycházeli ven. Poradce maliského ministerstva obrany oznámil, že zatím není jasné, co se v hotelu přesně děje.

Mali bojuje s islámskými radikály dlouho

Mali má za sebou dlouhý boj proti islámským radikálům, kteří v roce 2012 začali obsazovat sever země. Jejich postup k Bamaku se podařilo zastavit kromě jiného také díky intervenci francouzské armády.

Po nedávných teroristických útocích v Paříži řekl francouzský prezident François Hollande, že Francie bude s teroristy bojovat po celém světě až do jejich zničení a že kromě Sýrie to bude také v Iráku a v Mali. Francie má v Mali stále asi 1000 vojáků a podle některých zdrojů už jich bylo několik vysláno k hotelu.

V Mali působí pod patronací mise Evropské unie také česká armáda, která se podílí na výcviku místních vojáků a na ostraze velitelství mise v Bamaku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…