Radikály stvořil Západ. Bomby mu teď nepomohou, varuje analytik

19.11.2015 18:20

Hostem čtvrteční Kauzy dne byl analytik Břetislav Tureček, specialista na Blízký východ. Z jeho úst jasně zaznělo, že islámské radikály si vypěstoval Západ. A kruté děti se jednoho dne obrátily proti svým rodičům. Proč se to stalo? Protože lidé na Blízkém východě vidí, jak dopadají americké či izraelské bomby na jejich přátele a oni tomu nechtějí jen přihlížet.

Radikály stvořil Západ. Bomby mu teď nepomohou, varuje analytik
Foto: Česká televize
Popisek: Břetislav Tureček

Islámský stát je dalším potomkem násilného pojetí islámu, který se zrodil v Afghánistánu v 80. letech 20. století. „Vypěstovali ho Američané v boji proti Sovětům, ale tito radikálové se po vítězství obrátili proti svým někdejším strůjcům,“ poznamenal Tureček.

Jak s těmito radikály bojovat? To je obtížná otázka, protože v Islámském státu jde o myšlenku, která má i sociální rozměr. „Otázkou také jaké, do jaké míry ho my sami přiživujeme svými operacemi na Blízkém východě. ... My sice můžeme vykořenit tuto organizaci, ale za rok za dva tu můžeme mít jinou, jen s jinou vlajkou,“ upozornil analytik. Islámský svět se cítí pod tlakem zkaženého Západu a to může vést k radikalizaci. Arabové vidí, co páchají americké bomby, co páchají izraelské bomby a pamatují si to. „A mohou si říci: Proč já mám léčit lidi v nemocnici v Londýně, když bych mohl pomoci svým souvěrcům v Sýrii,“ popsal situaci host.

Podle názoru hosta musíme nechat pracovat především tajné služby. „A i těm by se pracovalo lépe, kdyby politici nevyvolávali zbytečné obavy,“ doplnil. „I kdyby dnes bylo vybombardované celé území Islámského státu, tak by to k žádnému řešení nevedlo, protože by opět vznikla oblast bezvládí s ozbrojenými skupinami, které by byly pod kontrolou tu Američanů, tu Turecka, tu Saúdské Arábie a tak podobně,“ upozornil analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…