Radílek Ježíš a Babiš jako vůdce Mohamed. V Českém rozhlase zaznělo šokující přirovnání

31.12.2018 7:01

Petr Schwarz se ve svém rozhlasovém pořadu Týden očima Petra Schwarze vysílaném na stanici Českého rozhlasu Plus ohlédl za událostmi posledních dnů. Pozastavil se nad obsahem vánočního projevu prezidenta Miloše Zemana, zkritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa, prozradil, co je Putinův „dárek Západu“, a nepřímo se pustil i do čínského velvyslance Čang Ťien-mina a premiéra Andreje Babiše v souvislosti s kauzou bezpečnostních rizik ze strany čínských firem Huawei a ZTE.

Radílek Ježíš a Babiš jako vůdce Mohamed. V Českém rozhlase zaznělo šokující přirovnání
Foto: Repro Facebook čínské ambasády
Popisek: Andrej Babiš a čínský velvyslanec

Petr Schwarz na úvod svého pořadu zmínil tradiční poselství Městu a světu papeže Františka a upozornil na to, že papež v něm zdůraznil, že bratrské soužití lidí různých národů, kultur a náboženství je prostě důležité, a vybídl lidi na celém světě, aby rozmanitost vnímali jako zdroj obohacení, a ne jako nebezpečí.

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí

Poté se rozhodl zaměřit i na vánoční projev prezidenta Miloše Zemana: „S už tradičním poselstvím přišel i český prezident Miloš Zeman. Na Vánoce připojil prosbu k nám, svým spoluobčanům, abychom si vážili lidí, kteří v životě něco dokázali, a s úctou přijali jejich rady, a naopak ignorovali radílky, kteří sami v životě nedokázali nic,“ okomentoval Zemanův projev Schwarz a rozhodl se Zemanova slova ilustrovat na příkladu Ježíše Krista a proroka Mohameda: „Možná stojí za připomenutí, že právě o Vánocích si v naší civilizaci připomínáme narození člověka, který za svého života vlastně jen chodil krajem a radil lidem, jak mají žít, nestal se žádným úspěšným politickým vůdcem ani nevybudoval firmu, shromáždil pouhých dvanáct učedníků, z nichž ho jeden ještě nakonec zradil, a nakonec jako zločinec potupně zemřel na kříži s trnovou korunou, která měla připomínat jeho zdánlivý životní neúspěch, naraženou na hlavě. Říkali mu Ježíš Kristus a na jeho myšlenkách stojí křesťanské základy naší civilizace. A že vlastně ve stejném regionu se o pár století později narodil jiný člověk, úspěšný obchodník, který v čele armády svých stoupenců vyhrával bitvy a stal se respektovaným politickým vůdcem. Jmenoval se Mohamed a je zakladatelem islámu.“

„Je to volba každého, ale myslím, že bychom měli spíše naslouchat tomu za života neúspěšnému r‚adílkovi‘,“ uzavřel své srovnání významných postav křesťanství a islámu v návaznosti na Zemanův projev Schwarz.

„Nepřímo zkritizoval varování tajných služeb před ruskými a zvláště čínskými špiony, protože prý ti, kdo nás neustále varují před špiony, z nás dělají nesvéprávné a manipulovatelné bytosti, které se nedokáží samy ubránit,“ pokračoval Schwarz v hodnocení Zemanova vánočního projevu, v němž Zeman nepřímo sděluje svůj názor na výroční zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS), jejímž obsahem je mimo jiného varování před skrytým vstupem ruského kapitálu do českých soukromých firem, v nichž se ruští investoři dostávají přes nastrčené bílé koně nebo vlastnické struktury v daňových rájích k citlivým státním zakázkám. Součástí výroční zprávy Bezpečnostní informační služby je též upozornění na sílící špionážní aktivity Čínské lidové republiky v ČR.

Anketa

Měl by Tomáš Petříček i nadále být ministrem zahraničí?

3%
97%
hlasovalo: 20727 lidí

„Pozoruhodná myšlenka, i mnohé naše firmy mají své zkušenosti s tím, jak se zrovna Čína staví k duševnímu vlastnictví, a nějak se ubránit nedokázaly. Většinou jsou nesvéprávní spíše ti, kdo varování odborníků nevěří, třeba varování před tím, že dotýkati se drátů i na zem spadlých je životu nebezpečné,“ řekl Schwarz a přesunul se k pokračování kauzy bezpečnostních rizik, spojených s čínskými firmami Huawei a ZTE, před kterými varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost: „A jak nesvéprávně nás ostatně vnímají v Pekingu, jsme se mohli poučit z vyjádření čínského ambasadora v Praze ke schůzce, kterou si před Vánoci vydupal na premiéru Babišovi,“ naráží Schwarz na setkání čínského velvyslance Čang Ťien-mina a premiéra Andreje Babiše, které proběhlo 23. prosince. Po tomto setkání vydalo velvyslanectví Čínské lidové republiky prohlášení: „Premiér Babiš zdůraznil, že nedávno vydané varování příslušného českého orgánu týkající se čínských firem Huawei a ZTE nepředstavuje stanovisko vlády ČR. Unáhlené rozhodnutí o stahování produktů Huawei ve veřejné správě bylo způsobeno zavádějícím varováním a Bezpečnostní rada státu již vydala prohlášení poskytující objasnění této situace. Česká republika vítá zahraniční firmy včetně čínských, aby v Česku investovaly a působily, a bude jim vytvářet dobré podnikatelské prostředí.“

„Vypadá to ale, že čínský velvyslanec naši republiku už považuje za jakousi kolonii Říše středu, které je potřeba říci, co se má a co se nemá. Velvyslancova slova premiéra Babiše poněkud zarazila, Českému rozhlasu napsal, že neví, o čem ambasador mluví. My bohužel ano, a hezké to není,“ dodává Schwarz a naráží na premiérova slova pro server iROZHLAS.cz: „Čínský velvyslanec komentoval neobvykle a veřejně schůzku, o kterou urgentně žádal a kde velice nestandardním způsobem vyjádřil stanovisko čínské strany. Takže nevím, o čem pan velvyslanec mluví. Jeho komunikace, je, jak jsem řekl, velice neobvyklá,“ doplnil předseda vlády Andrej Babiš svou reakci a uvedl, že dle něj vláda v souvislosti s varováním NÚKIB před výrobky čínských firem Huawei a ZTE neudělala chybu, jak uvádí čínská ambasáda.

 

Komentátor Petr Schwarz ovšem nezůstal jen u dění na tuzemské politické scéně a závěrem se zaměřil i na události ve světě, respektive v USA a v Ruské federaci: „V Rusku mají Vánoce podle pravoslavného kalendáře ještě před sebou, ale prezident Putin nezapomněl na dárek Západu – o svátcích nechal vyzkoušet novou hypersonickou mezikontinentální raketu, proti které podle něho není obrany. Ať žijí svátky míru!“ reagoval Schwarz na test nové ruské hypersonické střely Avangard, která desetkrát překračuje rychlost zvuku, jenž proběhl za účasti prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. Střela vypuštěná ze základny Dombarovskij na jihu Uralu úspěšně zasáhla 6000 kilometrů vzdálený cíl na Kamčatce.

„‚Je načase začít používat hlavu,‘ oznámil americký prezident Trump v Iráku, kde nedopatřením odhalil identitu příslušníků amerických tajných speciálních jednotek,“ neopomněl Schwarz zmínit i neočekávanou návštěvu vojáků Donalda Trumpa v Iráku, při níž Trump ve videu na svém twitteru odhalil utajovanou přítomnost speciálních jednotek Navy SEALs Team 5 i jejich identitu.

„Předtím Trump ochromil činnost značné části své administrativy, která nemá peníze, protože si Trump chce za každou cenu na Kongresu vynutit stavbu zdi na hranici s Mexikem. Americké burzy zažily nejhorší den za poslední desetiletí, ekonomika země se otřásla,“ řekl na konec svého pořadu Petr Schwarz k tématu současného stavu americké ekonomiky v reakci na prudký propad amerických akcií před Vánocemi, který byl největší od roku 2011.

Celý pořad si můžete poslechnout ZDE.

 

 

 

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…