Radim Jančura poskytl rozhovor, který zmizel. Padlo v něm sdělení, které mnohé překvapilo

21.06.2016 11:34

„Za reorganizací policie stojí mafie. Když budou lidé ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) urážet, ať si vymění číslo,“ uvedl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz podnikatel Radim Jančura. Narážel tak na to, že na své autobusy umístil v minulém týdnu polepy, na nichž je mimo jiné uvedeno Chovancovo telefonní číslo. Server však rozhovor během několika desítek minut stáhl.

Radim Jančura poskytl rozhovor, který zmizel. Padlo v něm sdělení, které mnohé překvapilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Anketa

Na čí stranu se přikláníte v současném policejním sporu?

hlasovalo: 12710 lidí

„Každý z nás má právo se s politiky setkat nebo jim poslat esemesku,“ vysvětluje důvody kampaně, v níž zveřejnil i číslo na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). On sám své číslo uvádí veřejně, aby mu mohli klienti zavolat, proto ve zveřejnění čísel nevidí problém.

„Když jsem se rozhodl, že autobusy polepím, a grafici to vyrobili, krize v policii teprve začínala a až potom vybouchla. Ono to teď vypadá, že jde o boj o Šlachtu mezi Babišem a Chovancem, ale Babiš se k tomu připletl až několik dní po státních zástupcích. Vycházím z veřejných zdrojů a takzvaná reorganizace mi prostě smrdí,“ vnímá stále svůj krok jako správný Jančura.

Rozhovor jednomu z uživatelů Facebooku zůstal ve vyrovnávací paměti prohlížeče. Můžete ho tedy číst ZDE

Připadá mu totiž, jako by do reorganizace policie zasáhl někdo zvenčí. „A já jsem přesvědčen, že ten, kdo zasáhl, byla mafie. Je na tom vidět rychlost a zbrklost. Kdyby se o tom jednalo za normálních okolností, tři měsíce by se o reorganizaci mluvilo. Zde jsou ale znaky zbrklosti, která není pro státní správu vůbec typická,“ domnívá se Jančura s tím, že za reorganizací policie stojí bývalý šéf ČEZ Martin Roman. Toho dokonce v rozhovoru nazval největším zločincem v této zemi. Celou kampaň podle svých slov s nikým nekoordinoval – ani s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), jak se spekuluje.

„Teď si někdo proto může myslet, že to dělám pro něj, ale to není pravda. Sice jsem rád, že Babiš v politice je, už ho ale nepodporuji, což se však může změnit. Mám řadu pozitivních indicií od Rekonstrukce státu, kterou finančně podporujeme, že se poslední dobou bije za protikorupční zákony. Politizace policie byla vyprovokována právě Chovancem, Babiš se v tu chvíli začal bít jako lev, a pak ustoupil,“ řekl Jančura.

Následně si Jančura rýpl i do videa, kterým na jeho kampaň zareagoval ministr vnitra Milan Chovanec. „Myslím, že si to připravoval sám, a ne jeho dvorní agentura Bison & Rose, protože ti by to udělali jinak. Jeho základní chybou bylo, že o sobě řekl, že je slušný a chudý politik z tradiční strany. To udělalo celý spot strašně nedůvěryhodným. Každý musí tušit, jaké má máslo na hlavě, když absolvoval devítiměsíční rychlokurz na právech v Plzni. Taková slova by na svou obhajobu používat neměl,“ myslí si Jančura.

Krátce poté, co Jančura oblepil své autobusy, se objevily jeho snímky s extremistickým slovenským poslancem Marianem Kotlebou. To je podle něj práce Chovance a jeho lidí. „Každý, kdo je Slovák nebo trochu zná slovenské poměry, ví, co ta fotka znamená. Na Slovensku jsme žádali o linku z Bratislavy do Banské Bystrice a korupční klientelistický župan bratislavského kraje nám tu linku nedal. Až po tlaku odvolacích orgánů nám ji teď před 14 dny dát musel – takřka po dvou letech. Ta linka má dva konce z Bratislavy do Banské Bystrice a žádá se vždy tam, kde linka začíná, takže my jsme ji nazvali Banská Bystrica – Bratislava a šli jsme za panem Kotlebou. On není úplně běžný fašista, protože byl zvolen lidem,“ říká o Kotlebovi Jančura. Podle něj má každý nějakou úchylku, jiní župani mají například úchylku krást. „On má úchylku nacionalismu až fašismu a je to špatně. Nelíbí se mi to a podobné strany kritizuji,“ uzavřel Jančura s tím, že jestli je za 22 let jeho podnikání největším hříchem ona fotka, pak by se měl dostat do podnikatelského nebe.

Jak rozhovor reflektoval vysokoškolský pedagog Josef Šlerka:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…