Rádio Svobodná Evropa má výročí. Již deset let vysílá z pražského Hagiboru

11.05.2019 7:14

Před deseti lety, 12. května 2009, bylo na pražském Hagiboru slavnostně otevřeno nové sídlo Rádia Svobodná Evropa. Rozhlasová stanice se do něj přestěhovala z budovy někdejšího Federálního shromáždění v centru města, kde sídlila od poloviny devadesátých let.

Rádio Svobodná Evropa má výročí. Již deset let vysílá z pražského Hagiboru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nápis před budovou radia Svobodná Evropa

Vysílání Svobodné Evropy bylo pro obyvatele komunistického Československa jedním z mála zdrojů nezávislých informací o dění ve světě. Šest let po pádu komunismu ve střední a východní Evropě se rádio díky iniciativě tehdejšího českého prezidenta Václava Havla přestěhovalo z Mnichova do Prahy.

Po teroristických útocích na New York a Washington v září 2001 byla v okolí pražského sídla Svobodné Evropy posílena bezpečnostní opatření, což zkomplikovalo dopravu v centru města. Budova někdejšího federálního parlamentu navíc nebyla pro každodenní provoz rádia zrovna ideální, takže se objevila myšlenka na jeho přestěhování. Novou rozhlasovou budovu ve Strašnicích navrhl architekt Jakub Cigler. Kvůli riziku terorismu je areál přísně střežen a vybaven řadou bezpečnostních prvků. Rádio má budovu pronajatou na 15 let s možností prodloužení smlouvy.

Svobodná Evropa a její sesterské Rádio Svoboda (RFE/RL) se opírá o svou síť místních reportérů a vysílá z Prahy v 25 jazycích do 20 států, v nichž je omezována svoboda tisku nebo média nejsou dostatečně rozvinuta. Na rozdíl od doby před rokem 1989 se už nezaměřuje na země střední Evropy, ale na státy jako jsou Afghánistán, Írán, Pákistán či Rusko.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …