Radní fondu kinematografie: Tereza Brdečková byla podjatá

05.12.2014 16:02

Poté, co ParlamentníListy.cz přinesly pohled do zákulisí rozdávání desítek milionů mezi české filmaře, požádala redakce o vyjádření i všechny dotyčné radní. První, kdo odpověděl, byla Zdena Štěpánková.

Radní fondu kinematografie: Tereza Brdečková byla podjatá
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Tereza Brdečková je česká filmová kritička, novinářka, publicistka, spisovatelka, scenáristka, překladatelka

Fond kinematografie ročně rozdělí na podporu výroby filmů a dokumentů 120 milionů korun. V rámci České republiky jde o významnou a často jedinou podporu, kterou mohou tvůrci na své projekty získat. Veřejná diskuze se rozproudila poté, co nejvyšší částku, 15 milionů korun, inkasoval snímek režiséra Filipa Renče. Další zajímavou věcí byla i účast na hlasování. Mezi radními byla i Tereza Brdečková, jejíž manžel, zpěvák Jiří Dědeček, byl scenáristou jednoho z filmů, který žádal o peníze. Brdečková sama však střet zájmů necítila.

„V tomto případě paní Brdečková dle mého názoru podjatá byla. Není pro mě argumentem, že její manžel, který je spoluautorem scénáře a byl vyplacen (asi jako jediný ze štábu), už nemá na filmu žádný zájem, když položka za scénář byla součástí předloženého rozpočtu," uvedla naší redakci Štěpánková.

„Podle mého názoru by žádosti se jmény nominantů vůbec neměly chodit do kanceláře Fondu, ale například k náměstkovi ministra kultury pro tento okruh, a ten by měl zkontrolovat údaje a předat k malé ministerské komisi, která prověří nominanty," dodala.

Na dotaz, zdali s dotací, kterou získal snímek Lída Baarová v režii Filipa Renče, souhlasí, pak Štěpánková odpověděla: „S přidělenou dotací souhlasím. Jde o to pochopit systém dotací. Jestliže žadatel předloží rozpočet filmu a požadovanou částku, Rada mu přidělí dotaci dle svého uvážení, ale ten žadatel, pokud mu Rada dá menší částku, než požadoval, stejně musí vyúčtovat celou původně deklarovanou částku v rozpočtu, což znamená, že film musí dofinancovat z jiných zdrojů. Pokud by peníze nesehnal a snížil rozpočet, musel by vrátit i část dotace. Navíc v tomto případě Rada požadovala některé změny, včetně zvýšení rozpočtu o částku zhruba 20 milionů korun. Žadatel z osmdesáti milionů žádal o 18,5 a dostal patnáct milionů," uzavřela Štěpánková.

Velmi zvláštním praktikám u přidělování peněz českým filmařům, možná i Čestmíru Kopeckému či režisérům Vorlovi a Hřebejkovi, se budeme věnovat v příštích materiálech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…