Radnice řízená Babišovci se omluvila Němcům za odsun. Michal Hašek vystoupil a začal sypat ošklivá fakta

19.05.2015 20:45

Bude tomu 70 let, co město Brno vyslalo zhruba dvacet tisíc svých německy mluvících obyvatel na nucený pochod k rakouským hranicím. Dnes zastupitelstvo města Brna přijalo Deklaraci smíření, která vyjadřuje soustrast nad jejich odsunem.

Radnice řízená Babišovci se omluvila Němcům za odsun. Michal Hašek vystoupil a začal sypat ošklivá fakta
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

S deklarací souhlasila nadpoloviční většina zastupitelů. Pro byli především členové TOP 09 a koalice, proti pak KSČM, která se vyjádřila, že jí nepřísluší hodnotit historii našeho národa, jíž jsme se neúčastnili.

Podobné argumenty použily i ODS a ČSSD, které se zdržely hlasování.

Největší radost z toho má podle všeho brněnský primátor Petr Vokřál, protože je to poprvé, co zastupitelstvo vyjádřilo lítost nad pochodem.

Celý text zde

Obecně se názory různí, někteří s deklarací souhlasí, jiní se vyjadřují proti. Většina souhlasných vyjádření říká, že už bylo na čase omluvit se za naše činy. Naopak ti, jež jsou proti, berou událost jako zaslouženou odplatu za druhou světovou válku.

K deklaraci se mimo jiné vyjádřil na svém facebookovém profilu i hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Podle něj je zcestné považovat deklaraci za smíření. „Už sám pojem smíření totiž znamená, že si ruku podávají obě strany. Kdo se omluvil za vyhnání Čechů na podzim 1938 na Jižní Moravě,“ rozebírá Hašek a přidává několik dalších příkladů a žádá po zastupitelstvu odpovědi.

Co namítá Michal Hašek:

K dnesni deklaraci ANO, KDU-CSL, Zit Brno a Strany zelenych s podporou TOP09 „o smireni“ s omluvou za odsun Nemcu z Brna konstatuji, ze politika nema hodnotit a interpretovat historii, bohuzel k tomu dnes v Brne doslo. Je mi lito, ze nove vedeni mesta podlehlo tomuto pokuseni. Historii a jeji hodnoceni ponechme historikum. Uz sam pojem smireni totiz znamena, ze si ruku podavaji obe strany. Kdo se omluvil za vyhnani Cechu na podzim 1938 na jizni Morave, za tisice popravenych odbojaru v Kounicovych kolejich, za transportovane a zavrazdene Zidy a Romy z Brna, za arizovany majetek??? Pripominam, ze v Kounicovych kolejich zemrel v nemeckem vezeni i posledni prezident Zeme Moravskoslezske Dr. Mezník. Na to by meli autori dnesni medialni zastupitelske show nam vsem odpovedet...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…