Radši nechám vládnout lidi z telefonního seznamu než ty nejchytřejší akademiky, pravil kdysi slavný komentátor. Teď uštědřil brutální úder Hillary Clintonové

20.01.2016 9:20

Americký fejetonista Charles Krauthammer patří k veteránům konzervativního politického komentariátu. Držitel Pulitzerovy ceny, kterého v roce 2006 vyhlásili „nejvlivnějším komentátorem posledních dvaceti let“ například proslul výrokem, že bude raději žít pod vládou osob náhodně vybraných z telefonního seznamu než pod vládou akademiků z nejprestižnější univerzity, nebo odporem proti teorii globálního oteplování. Nyní se velmi ostře pustil do prezidentské favoritky městských liberálů Hillary Clintonové. Její chování prý ohrožuje národní bezpečnost více než kterýkoliv z doposud známých případů.

Radši nechám vládnout lidi z telefonního seznamu než ty nejchytřejší akademiky, pravil kdysi slavný komentátor. Teď uštědřil brutální úder Hillary Clintonové
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Clintonové podobně jako našemu premiérovi Sobotkovi unikly na internet některé e-maily z její pošty. Jenže zatímco u nás bylo vrcholem uniklých informací zjištění, že Sobotka touží potěšit v Berlíně kancléřku Merkelovou, v případě Clintonové se jedná o únik zásadních bezpečnostních informací. Podle Krauthammera je její chování „horší než to, co spáchal Snowden“. Od nejslavnějšího amerického whisterblowera totiž nikdy neunikly informace v režimu SAP, což značí nejpřísnější utajení.

Objevily se dokonce spekulace, že některé z informací uniklých od Clintonové by mohly mít na svědomí smrt některých lidí. „Musíte si uvědomit, že neexistuje nic tajnějšího než informace v režimu SAP. Podle některých lidí, se kterými jsem mluvil, je to skutečně horší než to, co spáchal Snowden – ten totiž k takto tajným informacím nikdy neměl přístup,“ vysvětloval komentátorský veterán ve svém televizním vystoupení.

Podle něj v důsledku úniků od bývalé ministryně zahraničí mohou být zmařeny dlouhodobě připravované operace. Připomíná, že bývalý ředitel CIA a jeden z nejuznávanějších amerických vojenských velitelů poslední doby David Petraeus byl shledán vinným a musel ostoupit jen proto, že informace tohoto typu sdílel.

„Teď je to v rukou FBI, ale je těžké si představit, že by ministerstvo spravedlnosti tyto skutečnosti ignorovalo,“ uzavřel Krauthammer.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…