Radši si sedněte. Tyto obrovské platy chce pro exekutory jejich šéfka

01.03.2017 21:30

Prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková si v internetové televizi DVTV povídala s Martinem Veselovským. Mimo jiné mu prozradila, že si exekutoři zaslouží opravdu vysoké platy, protože pracují s velkým nasazením a mnohdy jsou nuceni čelit agresi. Prezidentka je toho názoru, že by si exekutoři zasloužili plat až 350 tisíc měsíčně.

Radši si sedněte. Tyto obrovské platy chce pro exekutory jejich šéfka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekuční lepící štítky

Před několika dny spáchal sebevraždu pan Jaroslav Janota, který ve svých 48 letech raději opustil tento svět skokem ze sedmého patra, než aby nastoupil do vězení na 12 let za střelbu na exekutory. Sám nejednou prohlásil, že nestřílel přímo na ně. Případ tohoto muže v Česku znovu rozvířil debatu o práci exekutorů.

Pavla Fučíková své kolegy důrazně hájila, když poukázala na to, že se zákon zastává spíše dlužníků. Správnější by bylo, aby postavení dlužníků a věřitelů bylo vyvážené. Dnes prý mají dlužníci více práv než v předchozích letech.

„Pokud si uvědomíme, že dnes 18 procent dlužníků je poměrně silná voličská základna, tak zejména v období voleb je třeba těmto voličům přinést nějakou úlevu,“ postěžovala si na politiky dáma.

Nelíbí se jí také, jak jsou dnes exekutoři odměňováni za svou náročnou práci. „Myslím, že jejich odměňování by mělo být revidováno. A dokonce si troufnu říct, že ano, měli by dostat přidáno. Minimálně by jim měly být hrazeny náklady exekuce, které mají spojeny se svou činností... 80 procent exekučních věcí nedostáváme vůbec zaplaceno. To jsou ty, které jsou neúspěšné,“ zlobila se prezidentka. Exekutor je úřední osoba, což zdůrazňuje i trestní zákon a je k němu třeba podle toho přistupovat.

Připomněla, že exekutor nemůže odmítnout účast na případu, pokud si ho věřitel vybere k řešení své pohledávky. Dáma by přivítala, kdyby si věřitel napříště nemohl vybírat svého exekutora. Byl by mu přidělen podle místa bydliště. Sečteno a podtrženo, práce exekutora je podle Fučíkové náročná a měla by být podle toho také ohodnocena. Plat exekutora by měl odpovídat odpovědnosti, kterou nese.

„Nikdo přece nepracujeme zadarmo. Exekuční služba je služba státu, služba společnosti, služba věřiteli... Nemám vyčíslený ideální příjem... Nejběžnější exekutor se pohybuje ve svých příjmech zhruba někde kolem 100 tisíc až 150 tisíc korun hrubého,“ prozradila Fučíková.

Do budoucna by si podle prezidentky měli exekutoři přijít až na 350 tisíc korun, protože exekutor je také manažer s velkou odpovědností.

„Pokud se dnes podíváme na běžné manažerské platy, např. do ČEZ, který neřídí svoji firmu, ale stojí na manažerské pozici, bere 350 tisíc korun měsíčně. Proč by takovouto částku nemohl brát soudní exekutor,“ ptala se dáma s přihlédnutím k jejich velké odpovědnosti.

Celková atmosféra dnes není exekutorům právě nakloněna a exekutoři jsou pod velkým tlakem. Čelí verbálním i fyzickým útokům. Pár slov padlo i k případu pana Janoty. Podle Fučíkové je to velmi smutná záležitost, která ale měla svůj původ někde v minulosti. „Ten dluh se tam neobjevil jen tak. Pokud by neměli exekutoři v ruce rozhodnutí soudu a nebyl by tam exekuční titul, tak by exekutoři neměli důvod vůbec do bytu vstupovat,“ uvedla prezidentka.

Exekutorský stav navíc podléhá důsledné kontrole. „Uvědomme si, že v tom systému pracuje na 3 000 lidí a není možné, aby někdy někdo nějaký problém neměl,“ omlouvala své kolegy Fučíková. „Důležité je tyhle nešvary pojmenovat, odchytit, dát soudním exekutorům možnost se napravit, a pokud se nenapraví, tak je případně kárně zažalovat,“ uzavřela své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…