Radu ČNB nám svět závidí, tvrdí Jiří Rusnok. A pak se hodně skepticky vyjádřil k přijetí eura

29.05.2016 13:08

Hostem první části Otázek Václava Moravce České televize byl budoucí guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Ten v křesle guvernéra usedne od 1. července, prezident Miloš Zeman jej jmenoval do funkce tuto středu.

Radu ČNB nám svět závidí, tvrdí Jiří Rusnok. A pak se hodně skepticky vyjádřil k přijetí eura
Foto: Petr Kupka
Popisek: Jiří Rusnok při besedě se studenty VŠB-TU Ostrava

Rusnok úvodem řekl, že nesouhlasí se slovy exprezidenta Václava Klause, který se obává vzhledem k „nadiktování“ Rusnokových požadavků na dva členy bankovní rady o diverzitu. „Nic jsem si nenadiktoval,“ oponoval Rusnok.

Oba členové, Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký, které si vybral, jsou podle něj lidmi, kteří mimo jiné prošli i komerčními institucemi. Diverzita je podle něj zachována například díky jmenování Oldřicha Dědka, který se podle prezidenta Miloše Zemana stane dalším členem bankovní rady. Dědek v současné době funguje jako vládní zmocněnec pro euro. 

Podle Rusnoka se fungování České národní banky nebude strukturálně lišit od fungování za současného guvernéra Miroslava Singera. „Naše posunutí bude méně eurospektické,“ dodal však Rusnok. 

Rusnok se ani neobává toho, že by jej prezident Miloš Zeman v jeho nové funkci kibicoval. „On zcela jistě vyjádří své názory. Ale zná své mantinely,“ podotkl Rusnok. Věří, že se Zemanem zůstane v přátelském kontaktu. 

Nemyslí si ani to, že by mohlo dojít k přetahování o pravomoci o jmenování členů bankovní rady mezi prezidentem a Parlamentem České republiky. „Máme poněkud zvláštní způsob jmenování členů bankovní rady. Vypadá to jako prezidentský systém, ta změna s nějakou kontrasignací senátu či jiné instituce se nabízí,“ podotkl k současnému jmenování členů bankovní rady Rusnok.

„Model, který máme, má spoustu rizik, ale v české moderní historii funguje výborně. Všichni prezidenti jmenovali všechny členy bankovní rady velmi zodpovědně. Míru nezávislosti centrální banky nám závidí většina světa,“ dodal Rusnok.

Rusnok se v pořadu České televize vyjádřil i k devizovým intervencím, které se ukázaly jako správné kvůli tomu, že Česko bylo poměrně dlouhou dobu v recesi. „Kurz udržujeme na nějaké hladině,“ podotkl Rusnok s tím, že je možné, že systém devizových intervencí se bude moci v příštím roce opustit. „Jsme v tom režimu neustále mezi dvěma mlýnskými kameny – přetlačují nás ceny zvnějšku a zaplať pánbůh se nám generuje nějaká inflace z domácí ekonomiky,“ řekl.

Devizové intervence nejsou nic ztraceného, jsou uloženy v cenných papírech. „Není nic špatného, aby naše ekonomika měla dostatečné devizové rezervy,“ uvedl rovněž Rusnok. Opuštění devizových intervencí pro něj není úplným skokem do neznáma, jistým skokem do neznáma je však podle jeho slov de facto každé rozhodnutí České národní banky. „Pohyb kurzu, který může být po nějaké změně režimu poměrně prudký, neznamená nic zásadního,“ dodal k tomu nový guvernér České národní banky. 

Budoucí guvernér Rusnok by rovněž uvítal, pokud by se měnila Ústava České republiky, pouze jedno funkční období člena bankovní rady, prodloužené ze šesti na osm let.

Pravděpodobnost, že se začneme připravovat na přijetí eura, je téměř nulová. „Neočekávám, že do konce mého mandátu do tohoto mechanismu vstoupíme. To není skepse, jsem realista,“ uvedl. Eurozóna podle něj nyní vypadá jinak, než do jaké jsme vstoupili. „Do eurozóny patříme, ale ten čas pro přijetí eura nedozrál politicky ani mentálně,“ uzavřel Rusnok s tím, že si můžeme žít slušně i s vlastní měnou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…