Rajčata? Romové? Dusno v Brně: Zastánci černochů měli návštěvu. VIDEO+FOTO. Volání po odvetě

22.06.2020 11:25

Sympatizanti hnutí Slušní lidé se v neděli v Brně střetli se stoupenci Black lives matter. Na bojovníky proti rasismu bučeli a dokonce po nich měli házet rajčata. „Rozumím tomu správně, že na Dominikánském náměstí nechala policie i účastníci bez odezvy chování skupiny fašistů, která na řečnici tmavé pleti mávala vlajkou konfederace, pokřikovala rasistické hlášky a házela rajčata? Bude se to nějak řešit?“ napsal naštvaný Bittner, komentátor Deníku Referendum. Předseda Slušných lidí sdělil, že bojuje za normální a slušný svět. Záleží prý na všech životech, nejen na těch černých.

Rajčata? Romové? Dusno v Brně: Zastánci černochů měli návštěvu. VIDEO+FOTO. Volání po odvetě
Foto: repro Facebook
Popisek: Sympatizanti Slušných lidí na demonstraci příznivců hnutí Black lives matter

Brno v neděli odpoledne zažilo demonstraci mladých lidí, kteří přišli s transparenty „Black lives matter“, tedy „Na černých životech záleží“. Demonstrující se sešli na Dominikánském náměstí. Hnutí Black lives matter se rozšířilo po celém světě v důsledku úmrtí černocha George Floyda po zákroku policisty.

O události informovaly například České noviny. „Akci jsme uspořádali, abychom projevili solidaritu menšinám, vyjádřili náš nesouhlas s rasismem. Pozvali jsme si proto několik mluvčích, hovořili o tom, jak se jim tady žije jako příslušníkům menšin,“ řekla ČTK za pořadatele studentka Masarykovy univerzity Alice Minářová

Anketa

Vadí vám údajný střet zájmů Andreje Babiše?

9%
91%
hlasovalo: 16982 lidí

Celý článek ZDE:

Na akci mělo zaznít několik projevů, některé v angličtině, k vidění byly transparenty s nápisy jako „Ahoj, nebuď rasista, dík“, nebo „Colour is not a crime“.

Na demonstraci však přišlo i okolo padesáti členů hnutí Slušní lidé, což je komunální politické hnutí, jež vzniklo v roce 2016. Ti protest příznivců Black lives matter narušili bučením či skandovali hesla jako „Čechy Čechům“.  „Bojujeme za normální slušný svět. Proto jsme tady. Nepodporujeme nějakého kriminálníka z druhého konce světa, to je celé. Záleží na všech životech, ne jen na černých. Tady stojí skupinka bílých lidí, podle mě jsou rasisti tady tihle, ne my,“ pověděl ČTK předseda Slušných lidí Zdeněk Pernica. Příznivci tohoto hnutí měli hodit po sympatizantech Black lives matter několik rajčat.

Fotky z akce sdílela na svém Facebooku stránka Brněnská Boxárna.

Skupina nesla transparent s nápisem: „Policie nemůže za vaše posrané životy. All lives matter,“ tedy na všech životech záleží. Dále skupina držela konfederační vlajku USA. Na Facebook zveřejnili několik videí. „My jsme na znásilněnou dívku z Litoměřicka nezapomněli. Zfanatizované brněnské děti začaly skandovat BLACK LIVES MATTER, a tím došlo k adoraci znásiňujícího migranta,“ uvedli u jednoho videa. Ve videu je slyšet, jak sympatizant Slušných lidí upozornil na případ znásilnění nezletilé dívky na Litoměřicku Abdallahem Ibrahimem Diallem. Následně začala skupina pořvávat Black lives matter.

V jiném videu je vidět, jak se snaží bojovníci proti rasismu umisťovat na banner Slušných lidí své vlastní papírové kartony s hesly „Roma lives matter“ či „Black lives matter“. „Brněnská ANTIFA v akci. Snaží se odstranit náš banner a instalují své papírové kartony s vlastizrádnými hesly. Typičtí Vokřálovci a Piráti,“ poznamenalo hnutí na svém Facebooku.

Akce Slušných lidí se však nelíbila komentátorovi Deníku Referendum Petrovi Bittnerovi. „Rozumím tomu správně, že na Dominikánském náměstí nechala policie i účastníci bez odezvy chování skupiny fašistů, která na řečnici tmavé pleti mávala vlajkou konfederace (symbolem nesouhlasu s abolicionismem), pokřikovala rasistické hlášky a házela rajčata? Bude se to nějak řešit?“ napsal na svém Facebooku.

V diskusi se objevil jihomoravský krajský zastupitel za Piráty a investor ve společnosti Kiwi Jiří Hlavenka. „Řešit to zrovna nemusíme, ale můžeme si o tom tady v klidu povykládat!“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…