Raketu koupíte za 250 dolarů. Kmoníček a Vondra řešili sestřelený ukrajinský vrtulník

04.05.2014 14:30

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček a bývalý ministr obrany a ministr zahraničí Alexandr Vondra (ODS) si v pořadu ČT Otázky Václava Moravce pohovořili o dění na Ukrajině. Shodli se na tom, že důležité jsou jak parlamentní, tak prezidentské volby. Saša Vondra také zmínil vliv Ruska, když zpochybnil možnost běžných občanů sestřelit vrtulník.

Raketu koupíte za 250 dolarů. Kmoníček a Vondra řešili sestřelený ukrajinský vrtulník
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Hradu

Oba zúčastnění vyslovili názor, že pro další vývoj budou důležité volby do ukrajinského parlamentu. Alexander Vondra uvedl, že však volby nepřeceňuje, protože už současná situace ukazuje, že Ukrajina je vnitřně rozpolcenou zemí.

Alexander Vondra se domnívá, že na dění na Ukrajině je vidět ruský vliv. „To, že by občanští aktivisté byli schopni sestřelit vrtulník, tomu já nevěřím,“ řekl bývalý ministr obrany Vondra. Zdůraznil tak vliv Ruska na Ukrajině, který právě Moskva popírá. Kmoníček mu ale oponoval slovy, že sehnat raketu na sestřelení vrtulníku není v dnešní době nic složitého ani finančně náročného, koupit se dá třeba už za 250 dolarů.

Volby jsou stěžejní

Oba účastníci debaty zdůrazňovali, že podstatné pro vývoj na Ukrajině budou parlamentní volby. Vondra ale upozornil na to, že je třeba uspořádat i prezidentské volby, protože jinak je hlavou státu stále Janukovyč. Zároveň diskutující upozornili na možnost, že se ruská strana pokusí znevěrohodnit ukrajinské volby.

Alexandr Vondra nezapřel své dřívější působení jako ministr obrany a apeloval na příjmovou stránku resortu obrany. To podpořil i Hynek Kmoníček. Úkoly, které před armádními složkami stojí, si podle obou vyžádají peníze.

Ukrajina čelí nebývalému tlaku a podle posledních událostí se zdá, že již přišla o Krym, a události na východě země ukazují komplikovanost situace. Ukázalo se, že Kyjev měl v některých momentech potíže kontrolovat území Ukrajiny. A dnes není zcela jasný další posun v událostech. Přežije Ukrajina jako stát? „Já věřím, že ano. Je to v našem životním zájmu,“ říká Alexandr Vondra. „Nemůžeme se uklidňovat tím, že je mezi námi ještě Slovensko. Je v našem zájmu udělat všechno pro to, aby Ukrajina uhájila svou pozici suverénního státu,“ řekl Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…