Rakouská vláda dál přitvrzuje. Turkům se to asi líbit nebude

22.07.2018 18:15

Rakouský ministr dopravy Norbert Hofer plánuje, že Turci to budou mít od příštího roku o něco těžší. Zatímco dnes mohou Turci v Rakousku skládat zkoušky na řidičský průkaz v turečtině, od roku 2019 už to možné nebude. Informuje o tom server deníku Kronen Zeitung.

Rakouská vláda dál přitvrzuje. Turkům se to asi líbit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouský prezidentský kandidát Norbert Hofer

Ministr rakouské vlády Norbert Hofer (Svobodní) hodlá přitvrdit vůči turecky mluvícím obyvatelům Rakouska. Od roku 1998 mohli skládat zkoušky na řidičský průkaz v turečtině. Hofer plánuje, že od roku 2019 to možné nebude. Od roku 2019 bude možné zkoušky na řidičský průkaz skládat jen v němčině, angličtině, slovinštině a chorvatštině.

V roce 2017 skládalo zkoušky na řidičský průkaz takřka 300 tisíc řidičů; z toho jen 3631 lidí skládalo zkoušky v turečtině, což je jen zlomek žadatelů o řidičský průkaz. Ministerstvo dopravy věří, že zrušení turečtiny jako jazyka, v němž lze zkoušku složit, ušetří nemalé peníze daňovým poplatníkům. Těm, kteří by snad namítali, že jde o diskriminaci turecky mluvících obyvatel, má ministr Hofer vzkaz. Pokud uznáváme turečtinu za jazyk, v němž lze skládat zkoušky, lze to podle ministra teoreticky chápat i tak, že diskriminujeme Araby, Albánce a příslušníky dalších menšin, kteří se zkrátka musí naučit německy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…