Rakouská vláda utahuje šrouby. Omezí dávky na děti cizinců z jiných zemí EU. Brusel je na nohou. Ozval se i kníže

04.05.2018 11:04

Vláda Sebastiana Kurze poslala do parlamentu návrh zákona, jenž omezuje přídavky na děti vyplácející se do jiných zemí Evropské unie. Píší o tom dnešní Lidové noviny. Kurzova vláda tak plní slib, který dala, že se zaměří na příliš štědré dávky směřující na východ Evropy.

Rakouská vláda utahuje šrouby. Omezí dávky na děti cizinců z jiných zemí EU. Brusel je na nohou. Ozval se i kníže
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Novinka má platit od příštího roku a dotkne se hlavně Maďarska, Slovenska a Polska. Do těchto zemí míří více než polovina z dávek, které země do ostatních států Evropské unie vyplácí. Krácení přídavků však čeká i české občany, již z práce v Rakousku živí své české rodiny. Jejich počet se však liší – Rakousko eviduje asi 8500 dětí, Evropská komise udává číslo nižší – 2543. 

Česko nyní musí podle ministryně práce a sociálních věcí Jaroslavy Němcové analyzovat dopady. Jak však dodala, vzhledem k tomu, že jde o jednostranné národní opatření, jsou možnosti naší země omezené. 

Své k tomu pak řekl exšéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09). Ten se domnívá, jak píší Lidové noviny, že jde o pokračování protiimigrační politiky nové rakouské vlády. 

Na plánovaný zákon se nyní chce zevrubně podívat Brusel. Chce totiž zjistit, zda neodporuje unijním pravidlům, potom by totiž mohla Evropská komise vůči Rakousku iniciovat řízení pro porušení evropských smluv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…