Rakouského prezidenta vezl do Stochova Bulík

11.04.2016 15:12

Bulík, Brejlovec nebo salonní vůz, který dostal k osmdesátinám první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, byly součástí vlakové soupravy, v níž rakouský prezident Heinz Fischer cestoval během své návštěvy v ČR. Parní lokomotiva z roku 1935 přezdívaná Bulík vlak vedla. Motorová lokomotiva zvaná mezi železničáři Brejlovec byla připojená na jeho konci. Do speciálního vlaku Fischer nastoupil na pražském hlavním nádraží, kam přijel moderní vlakovou soupravou z Vídně. Po trati zamířil do Stochova, kde ho čekal jeho český protějšek Miloš Zeman.

Rakouského prezidenta vezl do Stochova Bulík
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Masarykův salonní vůz nese podle informací ČTK označení Aza 080, číslice symbolizují tehdejší věk prezidenta. V roce 1930 ho vyrobila společnost Ringhoffer v Praze na Smíchově. Na svou dobu moderně konstruovaný vůz může jezdit rychlostí až 140 kilometrů za hodinu. Vůz měl zařízení pro poslech rádia, telefon a kabel elektrického topení. Kromě velkého salonu se v něm nachází také umývárna, ložnice s jedním lůžkem pro tajemníka i větší oddíl se dvěma lůžky, kuchyně se sporákem nebo oddíl pro lékaře. Salonní vůz využívali i další prezidenti republiky. Vyřazen z povozu byl na konci 60. let 20. století. Kompletní rekonstrukce byla provedena v roce 1989.

V soupravě, které padesát kilometrů dlouhá cesta z Prahy do Stochova trvala přibližně hodinu, byl zapojen také vůz Aza 086, tzv. Ferdinand. Zhotovila ho stejná firma jako Masarykův vůz, ale již roce 1910. Rakouský arcivévoda František Ferdinand d'Este ho využíval pro státní i soukromé cesty. Na přání následníka trůnu v něm jsou i lůžkové oddíly pro jeho děti. Po smrti arcivévody vůz využívala rakouská armáda. Československu se vrátil na žádost vlády v roce 1924. Po rekonstrukci byl určen pro ministerského předsedu, ale používal jej i ministr zahraničí.

Prezident Fischer přicestoval do Prahy z Vídně dnes krátce po jedenácté hodině. Vínově červený vlak jel z Rakouska přibližně čtyři hodiny. Na hlavním nádraží prezident vystoupil a krátce pobyl ve vládním salónku. Mezitím moderní vlak z nástupiště odjel a přijela historická souprava. V čele s lokomotivou Bulík vyrazila směrem do Stochova přibližně v 11:45.

Cestování prezidentů na státní návštěvy vlakem je v moderní historii neobvyklé, většinou využívají letadla. Naposledy po kolejích do Česka dorazil loni v lednu běžnou linkou EuroCity mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž. Ve vlakové soupravě měl vyhrazen vůz první třídy. Předtím do Prahy přijel třeba král Tonga, ten ale Česko navštívil soukromě. V roce 1984 pak do Prahy z Polska vlakem dorazil severokorejský diktátor Kim Ir-sen, který byl cestováním speciálním vlakem proslaven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…