Rakousko: Nejdrsnější volební kampaň. Na jejím konci budou ve vládě asi i Svobodní

10.10.2017 7:34

Znáte seriál Dům z karet? Takhle nějak prý vypadá aktuální předvolební kampaň v Rakousku. Je to prý letos tak špinavá hra, že i ostřílení političtí matadoři nestačí koukat, co se to děje. Situaci v Rakousku těsně před nedělními volbami přibližuje server Politico.eu.

Rakousko: Nejdrsnější volební kampaň. Na jejím konci budou ve vládě asi i Svobodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

„Je to bezpochyby ta nejšpinavější volební kampaň, kterou jsme kdy zažili,“ říká Eva Linsingerová, redaktorka politického týdeníku Profil. Právě tento časopis upozornil na to, že rakouská sociální demokracie sáhla k opravdu podivným praktikám. Sociální demokraté najali profesionály, kteří měli na sociálních sítích šířit zkreslené výroky šéfa rakouských lidovců Sebastiana Kurze, favorita nedělních voleb. Ze sociálních sítí se mělo také zdát, že má Kurz sympatizanty i mezi rasisty.

Na jedné ze stránek na sociální síti Facebook byl Kurz líčen jako sympatizant George Sorose, který je připraven otevřít hranice Rakouska uprchlíkům. Za přípravu této stránky kampaně převzal odpovědnost Georg Niedermühlbichler a ke 30. září se stáhl z politiky. To rozbouřené vody politické scény poněkud uklidnilo, ale jen na chvíli.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Kurz se měl na oplátku pokusit odlákat z týmu sociálních demokratů jednoho z tvůrců předvolební kampaně; za sto tisíc euro. Rakouští lidovci odmítají, že by k nějakému takovému pokusu došlo.

Mezitím si obě strany, které spolu dlouhá léta vládly ve velké koalici, vyhrožují právníky a trestními oznámeními, která zahrnují obvinění od špionáže až po podněcování k nenávisti. Odborníci se shodují v tom, že jde o nejostřejší volební kampaň posledních desetiletí.

Předvolební průzkumy ukazují, že pravděpodobným příštím kancléřem Rakouska bude teprve jednatřicetiletý ministr zahraničí Sebastian Kurz, jenž může získat přes 30 procent hlasů. O druhé místo se přetahuje sociální demokracie s rakouskými Svobodnými, kteří byli donedávna považováni za krajně pravicovou stranu. Někteří lidé ji za příliš radikální považují dodnes. Sebastiana Kurze to však zřejmě neodradí od toho, aby uzavřel se Svobodnými povolební koalici. Sociální demokraté se tak ocitnou v opozici.

Svobodní se ale přece jen postupem času změnili. Jejich zvolení by navíc odpovídalo náladám, které vidíme v celé Evropě. V Polsku také vládne strana Právo a spravedlnost, jejíž kroky někteří lidé považují za nepřijatelné. Kurz sice odmítl říci, zda po volbách uzavře koalici se Svobodnými, ale v rozhovoru pro rakouský rozhlas dal jasně najevo, že by byl rád, aby se politici jiných zemí nepletli do rakouské domácí politiky.

„Ocenil bych, kdyby se politici z jiných zemí nezapojovali do rakouské domácí politiky,“ uvedl Kurz.  

Kurz si získal pozornost voličů, když jako velmi mladý ministr zahraničí prosazoval přísnou imigrační politiku a uzavření tzv. balkánské trasy. Tím sebral vítr z plachet právě Svobodným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…