Rakousko: Přímo „bombastická“ akce mladých muslimů. Poradil jim pan učitel z mešity. A výsledek?

23.01.2017 13:45

Ani uvěznění radikálních muslimských imámů na dlouhá léta neznamená, že je tím omezen jejich vliv na mladé muslimy. Rakouské policii se podařilo odhalit plány sedmnáctiletého muslima, který společně se svým německým „kolegou“ plánoval teroristický útok. Inspiroval je radikální salafista, jehož loni soud ve Vídni odsoudil na dvacet let do vězení.

Rakousko: Přímo „bombastická“ akce mladých muslimů. Poradil jim pan učitel z mešity. A výsledek?
Foto: Archiv
Popisek: Muslimský uprchlík, ilustrační foto

Naposledy se o tom přesvědčilo sousední Rakousko, kde se zejména ve velkých městech podíl muslimské populace neustále zvyšuje. Imámové působí na mladé muslimy v desítkách mešit rozesetých zejména ve Vídni, Linci a dalších větších městech. Před půl rokem byl odsouzen k výjimečnému trestu dvaceti let pětatřicetiletý Mirsad O. za členství v teroristické organizaci a účast na vraždě, který i z vězení působí na své následovníky jako vzor.

Jak píše rakouský deník Kronen Zeitung, policie aktuálně zatkla sedmnáctiletého muslima z Vídně, který při výslechu na policii doznal, že Ebu Tejma je jeho vzor. Podle zdrojů z ministerstva následování uvězněných muslimských imámů probíhá ve větším měřítku i v Německu. „Naši němečtí kolegové nedávno zatkli dvanáctiletého chlapce, který si doma sestrojil bombu a chtěl ji použít na vánočním trhu,“ říká nejmenovaný expert z ministerstva.

Nenávistné kázání Tejmy lze najít na internetu a mnozí mladí muslimové tak mohou do dnešních dnů čerpat z jeho „mouder“. Samotný terorista, který si odpykává dvacetiletý trest, žil ve Vídni od roku 2008 a byl napojen na Islámský stát i notoricky známou teroristickou organizaci An-Nusrá. Jak uvádí s nadsázkou rakouský deník, kázání nenávistných projevů a rekrutování mladých teroristů byl evidentně hlavní „vedlejšák“ radikálního salafisty.

Anketa

Sympatizujete s pochody žen, které vyšly do ulic proti Donaldu J. Trumpovi?

2%
98%
hlasovalo: 15532 lidí

„Jako hlavní zaměstnání vykonával funkci náboženského učitele v soukromé škole ve vídeňské čtvrti Brigittenau a dostával peníze od magistrátu. Jak informoval server Nzz.at, radní města Vídeň s touto skutečností nemohli nic dělat, protože o tom, kdo může vyučovat žáky, rozhoduje pouze náboženská obec,“ píše deník Kronen Zeitung s tím, že teroristova sedmičlenná rodina i nadále žije ve Vídni a každý měsíc pobírá z peněz daňových poplatníků 2700 eur měsíčně.

Podle aktuálních informací měl zatčený sedmnáctiletý muslim o čtyři roky roky staršího komplice v německém městě Neuss, které leží ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Oba byli v pravidelném e-mailovém i telefonickém kontaktu a nedávno společně strávili dva týdny v Německu, kde plánovali podrobnosti k teroristickému útoku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …