Rakousko možná zažaluje ČR. Kvůli plánům na stavbu dalších jaderných reaktorů

26.05.2015 17:06

Podání žaloby na Českou republiku kvůli plánům postavit dva nové jaderné reaktory nevyloučilo Rakousko, které by naši zemi zažalovalo u Soudního dvora Evropské unie. Zatím však Vídeň čeká na to, zda česká vláda pro takový projekt schválí státní podporu. Řekl to dnes podle rakouské tiskové agentury APA rakouský ministr životního prostředí Andrä Rupprechter. Podle českého ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka je Česko připravené s Rakušany jednat. První setkání se uskuteční už počátkem června.

Rakousko možná zažaluje ČR. Kvůli plánům na stavbu dalších jaderných reaktorů
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Rakouští politici dávají opakovaně najevo, že by považovali státní dotace do jaderné energetiky, schválené evropskými institucemi, za nepřijatelné.

Český premiér Bohuslav Sobotka v sobotu při návštěvě Dukovan připomenul, že vládní koncepce rozvoje jaderné energetiky počítá se stavbou dvou nových bloků v jaderných elektrárnách v Dukovanech i v Temelíně. Zatím česká vláda o vybudování nových reaktorů pouze uvažuje, zdůraznil dnes Rupprechter.

Rakouský ministr ale upozornil, že pokud česká vláda schválí příslušnou pomoc, vyhrazuje si Vídeň právo Českou republiku žalovat.

Nové jaderné elektrárny lze postavit jen díky dotacím

Podle Rupprechtera lze totiž nové jaderné elektrárny postavit jen díky dotacím, například ve formě státem garantovaného tarifu při odběru elektřiny. To by prý ale Vídeň napadla u unijního soudu.

Rakouskému rozhlasu Rupprechter řekl, že už jenom oznámení záměru podat takovou žalobu by znejistilo investory. Projevuje se to prý v obdobném případě britských plánů na vybudování jaderné elektrárny Hinkley Point C, kdy už Rakousko příslušnou žalobu chystá.

2Budeme vysvětlovat a budeme jednat,“ reagoval dnes na rakouské hrozby Mládek na Evropském jaderném fóru v Praze. S rakouským kolegou se kvůli tomu sejde 1. června v Českém Krumlově.

Fico: Čekáme, že každý bude respektovat naše suverénní rozhodnutí

K rakouským hrozbám se na fóru vyjádřil i slovenský premiér Robert Fico, jehož vláda také sází na rozvoj jaderné energie; na Slovensku se dostavují dva bloky jaderné elektrárny v Mochovcích. „Tak jako my respektujeme suverénní rozhodnutí každého státu na složení energetického mixu, očekáváme, že každý bude respektovat naše suverénní rozhodnutí, jak si budeme zabezpečovat energetickou bezpečnost,“ zdůraznil Fico.

Slovensko je podle něj připravené poskytovat Rakousku veškeré informace o dostavbě. „Požadujeme na jedné straně respekt, aby bylo uznáno naše právo na energetický mix, na druhé straně respektujeme právo na všechny informace,“ dodal.

Loni Evropská komise povolila poskytnutí veřejné podpory na dostavbu a provoz britské elektrárny ve výši 16 miliard liber (610 miliard Kč). Elektrárna by měla zahájit provoz v roce 2023. Má mít dva reaktory o celkovém výkonu 3,3 gigawattu.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…