Rakouský kancléř Kern chce jednat o mzdách v EU s Macronem, Sobotkou a Ficem

04.08.2017 11:58

Rakouský kancléř Christian Kern pozve na letošní hudební a divadelní festival v Salcburku francouzského prezidenta a premiéry České republiky a Slovenska. Napsal to rakouský deník Österreich. S Emmanuelem Macronem chce předseda rakouské vlády debatovat 23. srpna o boji s takzvaným sociálním a mzdovým dumpingem, který podle Macrona i Kerna negativně ovlivňuje pracovní trh v západní Evropě. Podle informací ČTK se schůzky pravděpodobně premiér Bohuslav Sobotka zúčastní.

Rakouský kancléř Kern chce jednat o mzdách v EU s Macronem, Sobotkou a Ficem
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Emmanuel Macron

Francie a další západoevropské země stále silněji nesouhlasí s tím, aby lidé z chudších východoevropských států Evropské unie na západě společenství pracovali za mzdy odpovídající úrovni běžné v jejich domovských zemích. Tyto mzdy přitom často nedosahují ani zákonných úrovní minimálních mezd na západě EU. Levná pracovní síla z východní Evropy omezuje na Západě nabídku pracovních příležitostí, připomněl v této souvislosti rakouský deník názor francouzského prezidenta, s nímž chce Kern v Salcburku o problému hovořit. Francie například žádá, aby řidiči z východních zemí unie nebo řemeslníci z Pobaltí pobírali francouzskou minimální mzdu.

O velkých rozdílech v životní úrovni mezi východem a západem Evropské unie debatoval Macron s premiéry Visegrádské čtyřky (ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko) už v Bruselu koncem června. Účastníci schůzky tehdy konstatovali, že rozdíly v platech, které Paříž označuje za sociální dumping, mají důsledky pro trh práce v západních unijních zemích.

„Cílem evropské politiky by mělo být, abychom využili všech možností, které nám dává evropská spolupráce, společný trh, ke konvergenci,“ reagoval na bruselské schůzce na francouzské stanovisko předseda české vlády Bohuslav Sobotka. V červnu český premiér v Praze obvinil západoevropské členy EU, že bojem proti sociálnímu dumpingu často maskují snahu vytlačit české firmy ze svých trhů.

Setkání v Salcburku se má podle deníku Österreich uskutečnit 23. srpna, jeho formálním rámcem bude koncert s díly Wolfganga Amadea Mozarta a Claudea Debussyho za řízení dirigenta Daniela Barenboima.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…