Rakouský plán: Za lhaní uprchlíci zaplatí pokutu, nebo půjdou do basy

07.10.2016 22:02

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka se snaží uprchlíky mířící do Rakouska dovést k tomu, aby mluvili pravdu a respektovali rozhodnutí azylových úřadů. Neváhá sáhnout ani k přísným opatřením, která zahrnují i pobyt za mřížemi. Vedle toho chce žadatelům o azyl dovolit pracovat. Za přibližně 44 korun na hodinu.

Rakouský plán: Za lhaní uprchlíci zaplatí pokutu, nebo půjdou do basy
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Rakouský kolega českého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) Wolfgang Sobotka, má podle všeho už dost toho, jak někteří uprchlíci mířící do Rakouska lžou nebo všemožně zdržují svůj odsun z Rakouska, jestliže jim byla žádost o azyl zamítnuta.Připravil proto novelu azylového zákona, na jejímž základě dopadne na uprchlíky za odhalenou lež trest.

„Kdo v budoucnu bude lhát o své národnosti, může dostat pokutu od 1000 do 5000 eur. Pokud nezaplatí, hrozí mu vazba v délce až tří týdnů,“ navrhuje novela z dílny Wolfganga Sobotky. České čtenáře o tom informuje server Týden.cz. Udělený trest bude navíc možné opakovat. Pokud vše půjde podle předpokladů, zákon začne platit v průběhu roku 2017.

Celý text najdete zde

Dotkne se těch migrantů. kteří dorazí do Rakouska bez pasu či s pasem falešným a budou lhát o svém původu, věku a dalších podstatných náležitostech. Legislativní úprava se pokouší reagovat na situaci, v níž se nejeden migrant bez dokladů označuje za Syřana, aby zvýšil své šance na získání azylu. Migranti si stále pamatují, že jako domnělí Syřané budou mít větší šanci zůstat v EU, protože v Sýrii zuří válka a Evropané jim jako Syřanům spíše pomohou.

„Novela také výrazně zpřísňuje tresty za nelegální vstup do Rakouska v případě cizinců, kterým byla už jednou žádost o azyl v Rakousku zamítnuta a oni se měli vrátit domů. Pokud policie takového člověka zadrží, může mu hrozit pokuta od pěti tisíc do 15 tisíc eur nebo vězení v délce až šesti týdnů. Cizinec, který se vrátil do Rakouska, i když mu byl azyl už dříve legálně zamítnut, podle novely také ztrácí nárok na veškeré sociální zabezpečení či ubytování,“ pokračuje v popisu obsahu novely server.

Sobotka však také počítá s tím, že by žadatelé o azyl mohli pracovat kupříkladu v sociálních službách i v době, kdy o jejich žádosti ještě nebylo rozhodnuto. Za tuto práci by žadatelé o azyl mohli dostat v přepočtu od 44 do 67 korun. Ochránci lidských práv považují tuto hodinovou sazbu za příliš nízkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…