Rakouští daňoví poplatníci se dali do pláče. Ráno si přečetli, jak imigranti zkušeně dojí sociální systém

15.09.2017 10:01

Deník Kronen Zeitung má další neradostnou zprávu pro rakouské daňové poplatníky. Rok od roku v zemi rostou příspěvky na děti, které mají přistěhovalecké kořeny. Nejhorší je situace ve Vídni.

Rakouští daňoví poplatníci se dali do pláče. Ráno si přečetli, jak imigranti zkušeně dojí sociální systém
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čekající na oběd

Kronen Zeitung se pravidelně věnuje tématům, jenž souvisí s přistěhovaleckou politikou v zemi. Loni v létě tak například deník zveřejnil informace, podle kterých má více než čtyřicet procent příjemců sociálních dávek ve Vídni přistěhovalecké kořeny. Letos v únoru zase deník zjistil, že dochází ze strany přistěhovalců ke značnému zneužívání sociálního systému a některé rodiny migrantů pobírají částky, které by jim mohla závidět leckterá rakouská rodina.

Nyní přichází další zjištění, která rakouské daňové poplatníky rozhodně nepotěší. Jak vyplynulo z odpovědi lidovecké ministryně pro rodinné záležitosti Sophie Karmasinové na dotaz FPÖ, vedle sociálních dávek se rovněž neustále zvyšuje podíl přistěhovalců, kteří pobírají příspěvky na děti. Loni tvořili 34, 5%, což bylo o dvě procenta více než v předchozím roce. Celkem jim stát prostřednictvím peněz daňových poplatníků poslal v roce 2016 257 milionů eur.

Tradičně nejméně optimistická situace v Rakousku, kde žije více než 700 000 muslimů, panuje ve Vídni. V loňském roce v hlavním městě tvořili příjemci příspěvků na děti 55% a bylo jich celkem 27 531, což je o více než sedm tisící v případě rodilých Rakušanů. Celkově bylo v loňském roce vyplaceno žadatelům o azyl a dalším příjemcům nerakouského původu na sociálních dávkách jen ve Vídní téměř 100 milionů eur.

Částka vyplacená ve Vídni se jeví dramatická zejména při porovnání s pouze třetinovým finančním obnosem, který si rozdělili přistěhovalci v největší spolkové zemi Dolní Rakousku. Vládnoucí socialisté a lidovci se ke znepokojivému trendu logicky příliš nevyjadřují. Na rozdíl od opoziční Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Ta se, díky rostoucím volebním preferencím, může po parlamentních volbách v příštím roce se stát součástí vládní koalice s lidovci.

„Tato čísla jasně ukazují, v jak hluboké krizi je naše přistěhovalecká politika a sociální systém. Svobodní musí vyměnit vládnoucí koalici, jinak bude vyměněna celá původní populace naší země,“ kritizoval stávající vládnoucí tandem ve složení socialisté a lidovci šéf FPÖ Heinz-Christian Strache.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…