Rakušan: Staří odejdou. Přijdou mladí, kteří ctí Havla. Oni jsou budoucnost

22.03.2021 8:45

Ti, co to nezvládli, odejdou. Předseda STAN Vít Rakušan s nadějí v oku vyhlíží podzimní volby do Sněmovny a vypočítává, co všechno se musí změnit.

Rakušan: Staří odejdou. Přijdou mladí, kteří ctí Havla. Oni jsou budoucnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Předseda STAN Vít Rakušan má za to, že se blíží generační obměna elit. Do rozhodujících pozic se podle jeho názoru dostanou lidé, kteří posunou Českou republiku dál. Teď podle něj republika upadá.

„Pro mne je velkou nadějí naše mladá generace. O tu bych chtěl opřít i zlepšení reputace České republiky. Jsou to lidé, kteří jsou zodpovědní, zapojili se do dobrovolnické práce, snaží se, mnohdy navzdory tomu, že státní aparát jim brání, v krizi obstát a svou zemi posunout dále. Já si myslím, že v České republice přijde generační výměna elit. Ke slovu se dostane střední generace, nemyslím ve stranickém způsobu uvažování, a tato generace se bude opírat o to, jak si další vývoj země představují mladí lidé,“ vyjádřil naději Rakušan v rozhovoru pro Czech and Slovak Leaders Magazine.

Šéf Starostů a nezávislých věří, že lidé překonají i jarní vlnu koronaviru a celá republika se postupně dostane z krize.

„Primární naději tedy vidím v tom, že tato krize skončí. Jako sekundární naději potom vnímám skutečnost, že elity, které krizi nezvládly, odejdou. A přijde nová generace, která bude budovat svobodnou, liberální zemi, která bude moderní a více otevřená světu, než je tomu dnes,“ zdůraznil Rakušan, který se hlásí k odkazu prvního českého prezidenta Václava Havla.

Změnit se podle něj musí mimo jiné vzdělávací systém. Žáci by se podle něj měli naučit, jak se orientovat v lavinách informací, které se na ně dennodenně valí. Vedle toho je podle Rakušana třeba snížit energetickou náročnost české ekonomiky. Současně je podle něj třeba investovat do lidí.

„Jako politik nemám rád zadlužování a své město jsem oddlužoval. Ale my teď jako stát musíme investovat do lidí. Musíme pomoci podnikatelům, musíme motivovat lidi, aby se nebáli zůstat v karanténě a hlásit případné kontakty, musíme pomoci samoživitelům. Toto jsou investice do budoucnosti, na rozdíl od kanálu Dunaj–Odra–Labe. Musíme investovat do budoucnosti, kde budou podniky jako kavárny či malé obchody, které máme rádi. Musíme investovat do lidí, aby se nedostali do spirály dluhových pastí a insolvencí. Společně s Piráty jsme navrhli, aby se Sněmovna v aktuální době věnovala jen covidovým tématům. I stavební zákon či lex Dukovany počká. Měli bychom lidem vyslat vzkaz, že pokud se ve Sněmovně scházíme a vlastně tak porušujeme všechna opatření, tak se zabývejme věcmi, které mají reálný dopad na život občanů. Bohužel jsme jako opozice neuspěli. Mrzí mne to. Priority jsou opravdu jinde, a to jak finanční, tak věcné,“ uvedl Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …