Rakušané možná odloží prezidentské volby. Problém je opět s obálkami

10.09.2016 11:29

Voliči v Rakousku možná půjdou k opakovanému prezidentskému hlasování později, než původně předpokládali. Tři týdny před plánovaným hlasováním, jež se mělo uskutečnit 2. října, se totiž objevily problémy s nedostatečnou lepivostí u obálek pro korespondenční hlasování. Informovaly o tom dnešní Lidové noviny.

Rakušané možná odloží prezidentské volby. Problém je opět s obálkami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plakát volební kampaně Norberta Hofera doupravený lidovou tvořivostí

V několika případech se zjistilo, že se obálky s vloženým hlasovacím lístkem mohou samovolně rozlepit. Pokud by k tomu došlo, musely by je pak volební komise považovat za porušené, vyřadit je ze sčítání a vyloučit tak možnost manipulace s hlasy.

Ministr zpočátku tvrdil, že přeložení voleb je nemožné

Ještě ve čtvrtek psala rakouská média o tom, že počet vadných obálek zřejmě nepřesáhne kritickou mez a datum hlasování to neohrozí.

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka dokonce tvrdil, že „přeložení voleb je nemožné“ a po právní stránce přípustné pouze ve výjimečných případech, například kdyby některý z kandidátů ještě před hlasováním zemřel.

Náhradní termín? Ve druhé polovině listopadu

Včera ale zřejmě názor změnil. „Pokud není možné zajistit řádné provedení voleb kvůli zjevné výrobní vadě, je mým úkolem coby nejvyššího představitele volebního orgánu neprodleně zvážit odklad,“ uvedl včera Sobotka. Zároveň dodal, že se svým občanům za technické nesrovnalosti omlouvá.

Jak později napsal deník Die Presse s odvoláním na zdroje blízké ministerstvu vnitra, Sobotka zřejmě považuje zjištěné nedostatky u obálek pro hlasovací lístky za natolik závažné, že „mnohé nasvědčuje tomu, že hlasování bude odloženo“.

List zároveň uvedl, že jako náhradní termín by připadala v úvahu některá z nedělí v druhé polovině listopadu: mezi 13. a 27. listopadem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…