Rakušané řekli jasné slovo k islámu a muslimům. Není to nic moc hezkého

22.03.2017 9:11

Deník Kronen Zeitung zveřejnil výsledky rozsáhlé studie politologa Petera Hajka a Rakouského integračního fondu, která se respondentů dotazovala na jejich postoje k islámu, muslimům a uprchlíkům. Uprchlíkům nakloněný prezident země Van der Bellen z výsledků studie radost rozhodně mít nebude.

Rakušané řekli jasné slovo k islámu a muslimům. Není to nic moc hezkého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Obyvatelé Rakouska se cítí v posledních dvou letech méně bezpečně a všeobecně mají raději uprchlíky než muslimy. Většina Rakušanů také vítá restriktivní opatření vlády v oblasti migrace a přeje si ještě více přitvrdit. Tak lze podle Kronen Zeitung shrnout závěry studie. „Zatímco přistěhovalce obecně hodnotí spíš pozitivně asi polovina lidí, k muslimům se 60 % vyjádřilo značně kriticky,“ konstatuje deník.

Pouze čtvrtina respondentů se domnívá, že soužití mezi nimi a muslimy funguje úspěšně. „Hlavním důvodem takových postojů jsou bezpochyby poslední teroristické útoky na kontinentu. Před nimi nebyli muslimové žádné téma,“ vysvětluje Hajek. Studie rovněž ukázala, že většina respondentů si přeje ještě přísnější a pravidelnější kontroly mešit s cílem zabránit radikalizaci ještě většího počtu muslimů. Požadují dále, aby stát více kontroloval vzdělávání v islámských školkách a školách.

Anketa

Kalousek tvrdí, že mu Babiš roku 2004 sliboval pomoc v politické kariéře, když on jako politik bude rozhodovat ve prospěch Agrofertu. Věříte tomu?

20%
hlasovalo: 11201 lidí

Celý text v němčině máte k dispozici ZDE.

Tento názor zastává osmdesát procent Rakušanů a téměř padesát procent si dokonce přeje, aby kázání v mešitách probíhalo také v němčině. „Velkou podporu má také zákaz úplného zahalování muslimských žen na veřejných místech, s čímž souhlasí 80 % respondentů. Zatímco nošení nikábu a burky považují Rakušané ve většině případů za problematické, nošení šátku na veřejných místech by zakázala jen necelá polovina z nich.

Jednoduché to nemá mezi Rakoušany ani samotný islám. Jen sedm procent respondentů souhlasí s tvrzením, že islám patří k Rakousku. Naproti tomu 55 % respondentů je přesvědčeno, že nikoli. „Soužití s přistěhovalci považují lidé obecně za bezpečnější než soužití konkrétně s muslimy. Nicméně jen něco málo přes jednu třetinu z nich jej vnímá pozitivně. Pocit ohrožení se všeobecně zvýšil, zejména mezi ženami, lidmi s nižším vzděláním a obyvateli z venkovských aglomerací.

Rakouská vláda zkraje loňského roku stanovila roční limit pro přijímání uprchlíků na 37 500, ale pro mnoho obyvatel země je to stejně hodně. „46 % respondentů uvedlo, že limit je stále příliš vysoký a jen 11 % zastává názor, že by se měl limit zvýšit. Stejně tak požaduje většina lidí (84 %), aby existovaly i nadále na hranicích kontroly nově příchozích. Více peněz do integrace si potom přeje posílat jen jedna třetina lidí,“ píše se ve studii.

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…