Rána do zad Miloši Zemanovi a pozadí kandidatury Jiřího Drahoše. Klíčová osoba: Bohuslav Sobotka

28.03.2017 7:28

Prezident Miloš Zeman to v prezidentských volbách nebude mít zřejmě lehké. Exředitel Akademie věd Jiří Drahoš sice ještě oficiálně nepotvrdil, že bude jeho protikandidátem, již nyní se však spekuluje o tom, že by měl mít například podporu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), jenž dlouhodobě se Zemanem válčí.

Rána do zad Miloši Zemanovi a pozadí kandidatury Jiřího Drahoše. Klíčová osoba: Bohuslav Sobotka
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

O podpoře Jiřímu Drahošovi spekuluje server iHNed.cz. Podle něj Drahoš sbírá hlasy pravice i levice. Navíc – pokud by se za akademikovu kandidaturu postavili Starostové i lidovci, nemusel by sbírat padesát tisíc podpisů pod petici. 

Populární je však nejen u nich, ale i u TOP 09, fanoušky má i mezi sociálními demokraty a hnutím ANO. Sice je možné, že část hnutí ANO podpoří Drahoše, nicméně, v hnutí ANO má hlavní slovo jeho předseda Andrej Babiš. A co se týče ČSSD – je možné, že Sobotka by šel proti Zemanovi. Spekuloval o tom například týdeník Euro. Není ovšem jasné, jakou pozici bude mít Sobotka po volbách. iHNed.cz v současné době uvádí, že v referendu ve straně, koho podpořit, by vyhrál Zeman, ale Drahoš by mohl mít až čtyřicetiprocentní podporu.

Anketa

Postoupí prof. Jiří Drahoš do 2. kola volby prezidenta?

13%
hlasovalo: 13110 lidí

Původní text ZDE

Lidovci i topka jsou pak také částečně zdrženliví – a to kvůli tomu, že vyčkávají, zda nebude kandidovat expremiér Petr Pithart. 

Podporu by pak měl Drahoš i od exdiplomata v USA Petra Koláře, který se rozhodl o Hrad neucházet. „Pokud bude pan profesor mít zájem o moji podporu a bude chtít konzultovat mezinárodní vztahy a zahraniční a bezpečnostní politiku, budu mu v rámci svých možností rád k dispozici. Ale je to zcela na něm," řekl Kolář. V Drahošově týmu by se pak mohl objevit i podnikatel Dalibor Dědek či astronom Jiří Grygar. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…