Rána pro BIS? V nejhorší možnou chvíli odchází expert na pašování lidí

08.07.2015 8:54

Odborník na boj s pašeráky lidí končí ve své funkci v tajné službě BIS právě v době, kdy se na Evropu valí desítky tisíc migrantů. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Podle ní je důvod odchodu experta nejasný. Některé zdroje prý ale mluví o neshodách s vedením tajné služby.

Rána pro BIS? V nejhorší možnou chvíli odchází expert na pašování lidí
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Jiří Lang, šéf BIS

Oním expertem má být šéf druhého odboru BIS Zbyněk Devera, který údajně na svůj post rezignoval na konci června. „Právě druhý centrální odbor BIS se specializuje na boj s nelegální imigrací a organizovaným zločinem. Mimo jiné bude například prověřovat cizince, kteří v Česku požádají o azyl,“ píše list.

Sama kontrarozvědka celkem logicky odmítla údajný Deverův odchod komentovat s tím, že žádná zpravodajská služba na světě nebude potvrzovat ani vyvracet, zda člověk toho či onoho jména v jejích řadách pracuje. „A o to víc žádná zpravodajská služba na světě nebude veřejně informovat, zda ten či onen člověk do jejích řad vstupuje, nebo její řady opouští,“ řekl listu její mluvčí Jan Šubert.

Byl oblíbený, ale typ na řídící pozici nevhodný

Deník připomíná, že Devera ve své funkci vydržel pouhé dva roky. Než začal řídit celý odbor, měl na starosti jeden z týmů, který se specializoval na asijský organizovaný zločin a migraci. „Byl jedním z nejlepších vedoucích. Byl oblíbený, typ na řídící pozici však příliš nebyl, protože byl celkem mírný člověk,“ popsal osobnost Devery jeden z bývalých zpravodajců.

Druhý odbor podle tvrzení BIS například před deseti lety pomohl zabránit teroristickému útoku, který prý v Praze plánovali Čečenci. Po opadnutí zájmu převaděčů o Česko hledal druhý odbor další pole působnosti, kterým by výpadek v činnosti nahradil. Zaměřil se mimo jiné na oblast soudnictví.

Po příchodu stovek imigrantů, které plánuje v nejbližší době přijmout česká vláda, se zřejmě vrátí ke svému původnímu zaměření. „Důstojníci 2. odboru by se měli zabývat především původem a historií utečenců,“ tvrdí list.

Jak dodává, na výběr nového šéfa odboru má BIS čas do konce prázdnin, protože výpovědní lhůta končí Zbyňku Deverovi 31. srpna.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…