Rána pro Brusel: Italové odmítli EU, jásá Marine Le Penová po referendu

05.12.2016 6:48

Po těžké porážce v nedělním referendu o reformě ústavy italský premiér Matteo Renzi ohlásil, že dnes podá demisi. V televizním vystoupení řekl, že výsledky referenda jsou naprosto jasné a že přebírá plnou odpovědnost za porážku. Informovaly o tom České noviny.

Rána pro Brusel: Italové odmítli EU, jásá Marine Le Penová po referendu
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Podle dosavadních průběžných výsledků Italové v referendu poměrem zhruba 59 ku 41 procentům hlasů jasně odmítli reformu ústavy, která měla zjednodušit systém vládnutí v zemi. Podle serveru také panují obavy z politické nejistoty v zemi a následných negativních dopadů na Evropskou unii.

Celý text je ZDE

Účast dosahující téměř 70 procent podle webu zpravodajské stanice BBC svědčí o tom, že referendum bylo vnímáno jako příležitost vyjádřit nespokojenost s předsedou vlády.

Jedenačtyřicetiletý Renzi, který stojí v čele italské vlády necelé tři roky, reformu hájil jako nutnou pro zjednodušení fungování politického systému země, která od roku 1945 zažila více než 60 vlád. Reforma měla posílit Poslaneckou sněmovnu a výrazně omezit vliv Senátu, který měl mimo jiné přijít o možnost svrhnout vládu a o vliv na blokování zákonů.

Jak dále server uvádí, vzápětí po zveřejnění odhadů ihned reagovaly burzy, euro pokleslo vůči dolaru z 1,0625 na 1,0580.

Výsledky referenda podle serveru znamenají novou ránu pro Evropskou unii, která se snaží překonat řadu krizí a chtěla, aby italský premiér pokračovat ve svých reformních snahách v silně zadlužené zemi. Porážka rovněž může poznamenat trhy, zejména bankovní sektor, který letos na milánské burze ztratil téměř polovinu své hodnoty.

Jak server dodává, vůdkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová poblahopřála Lize severu. "Italové odmítli EU a Renziho. Musíme naslouchat této touze národů po svobodě," prohlásila.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …