Rána pro dělníky: Končíme, zavíráme, oznámila fabrika. A zrovna o prázdninách

22.06.2017 12:23

Odborový svaz Kovo řeší problém. Českobudějovická slévárna totiž ukončí výrobu a propustí 67 lidí ze stávajích 91 zaměstnanců. Důvodem je ekonomická krize.

Rána pro dělníky: Končíme, zavíráme, oznámila fabrika. A zrovna o prázdninách
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Společnost SCB Foundry se v důsledku dramatického poklesu zakázek dostala do ekonomické krize, vzhledem k níž je nucena zastavit výrobní program a přijmout opatření ke snížení svých výdajů. Za těchto okolností není společnost schopna zachovat stávající počet zaměstnanců,“ stojí v písemné informaci, kterou odborům zaslal Andriy Tertychko jako předseda představenstva. Propuštěni podle něj budou všichni zaměstnanci vykonávající činnosti související s ukončeným výrobním programem. 

Všichni zmínění zaměstnanci dostanou výpověď do konce července z důvodu nadbytečnosti. „Společnost se zavázala, že všechny kroky spojené s hromadným propouštěním budou vedeny plně v souladu s platnými ustanoveními zákoníku práce. Pracovní poměr všem skončí po uplynutí dvouměsíční výpovědní doby, tedy 30. září,“ podotkl odborář Stanislav Mareš. A dodal, že všichni zaměstnanci mají současně nárok na vyplacení odstupného. 

Jihočeský zmocněnec OS Kovo Jan Švec se neobává, že by lidé nesehnali práci. „Vzhledem k nedostatku pracovních sil ve strojírenství zřejmě většina lidí propuštěných ze slévárny najde rychle své uplatnění jinde. Ostatně jeden podnik již o ně projevil zájem,“ řekl.

Celé znění tiskové zprávy:

Českobudějovická slévárna ukončí výrobu a propustí 67 lidí

Českobudějovická slévárna ukončí výrobu a propustí 67 ze stávajících 91 zaměstnanců. Vedení vlastníka podniku, akciové společnosti SCB Foundry, to ve středu sdělilo zástupcům Odborového svazu KOVO.

„Společnost SCB Foundry se v důsledku dramatického poklesu zakázek dostala do ekonomické krize, vzhledem k níž je nucena zastavit výrobní program a přijmout opatření ke snížení svých výdajů. Za těchto okolností není společnost schopna zachovat stávající počet zaměstnanců,“ stojí v písemné informaci, pod níž je podepsán předseda představenstva SCB Foundry, a. s., Andriy Tertychko.

Výběr lidí, kteří opustí firmu, vysvětlil Tertychko následovně. „Společnost se rozhodla ukončit svůj výrobní program, a proto budou propuštěni všichni zaměstnanci, kteří vykonávají činnosti s ním související“.

Všichni zmínění zaměstnanci dostanou výpověď do konce července z důvodu nadbytečnosti. „Společnost se zavázala, že všechny kroky spojené s hromadným propouštěním budou vedeny plně v souladu s platnými ustanoveními Zákoníku práce. Pracovní poměr všem skončí po uplynutí dvouměsíční výpovědní doby, tedy 30. září 2017. Všichni zaměstnanci mají současně nárok na vyplacení odstupného,“ konstatoval předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO Slévárna České Budějovice Stanislav Mareš.

O situaci ve slévárně odboráři obratem informovali ředitele jihočeské pobočky Úřadu práce ČR Ivana Loukotu. „Problém budeme společně řešit. Vzhledem k nedostatku pracovních sil ve strojírenství zřejmě většina lidí propuštěných ze slévárny najde rychle své uplatnění jinde. Ostatně jeden podnik již o ně projevil zájem,“ uvedl jihočeský zmocněnec OS KOVO Jan Švec.

Českobudějovická slévárna odlitků vznikla začátkem 60. let 20. století jako pobočný závod koncernu Škoda Plzeň na 73hektarovém pozemku. Zaměstnávala až dva tisíce lidí a zabývala se výrobou ocelových odlitků hlavně pro železniční stroje. V roce 1990 se stala samostatným státním podnikem. Po dalších šesti letech ji převzala od Fondu národního majetku ostravská akciovka TRIVAL. Požadovanou cenu 240 milionů korun ale neuhradila a zanikla. V roce 1999 přešla slévárna do rukou ČKD Kutná Hora a v roce 2007 pod společnost SCB Foundry. Té se však nikdy nepodařilo slévárně vrátit zaniklý kredit. V roce 2013 zde přišlo o práci 500 lidí. Od té doby se ukrajinskému vedení firmy výrobu nastartovat nepodařilo. Většina zaměstnanců byla již několik měsíců doma a pobírala 60 procent průměrného výdělku.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 strojírenských podnicích na jihu Čech.

V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance.

Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Groz-Beckert ČR, Kern-Liebers CR, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.

OS KOVO je v současnosti moderní zaměstnaneckou organizací působící v kovoprůmyslu, která úzce spolupracuje s podobnými profesními sdruženími v celé Evropě. Regionální pracoviště OS KOVO, zastoupená ve všech krajích ČR (jihočeské sídlí ve vlastním objektu českobudějovického Metropolu na Senovážném náměstí), disponují vlastními specialisty pro kolektivní vyjednávání, ekonomiku, bezpečnost práce a pracovní právo.

Za zaměstnance OS KOVO zajišťuje kolektivní vyjednávání (mzdové nárůsty, příplatky nad rámec zákona za práci přesčas, v sobotu a neděli, ve svátek, v odpolední směně, za práci ve ztíženém prostředí, zaměstnanecké benefity – dovolená navíc, závodní stravování, jubilejní odměny, kratší pracovní doba atd.) a dodržování zákoníku práce. Pro své členy OS KOVO zajišťuje navíc bezplatné služby v oblasti právního poradenství (právní pomoc v pracovněprávních sporech, včetně bezplatného zastupování před soudem apod., poskytování konkrétních právních informací a pomoci v oblasti, kterou se zabývá nový Občanský zákoník, v oblasti správního práva, v oblasti trestněprávní a dalších), v oblasti vzdělávání (kurzy a semináře na úrovni jednotlivých regionálních pracovišť) a v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje zhruba 80 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Kromě činnosti v této profesní oblasti se aktivně podílí na řešení problémů státní sociální politiky, zaměstnanosti a postavení zaměstnanců, prosazuje principy demokracie a občanské snášenlivosti. OS KOVO je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…