Ransdorf: Pitomost...

09.10.2014 12:45

Miloslav Ransdorf, europoslanec za KSČM, dostal od čtenáře ParlamentníchListů.cz žádost, aby se jako vystudovaný historik vyjádřil k názoru publicisty Karla Steigerwalda z Reflexu, že dnešní islamisté jsou dědici tradic husitství. Čtenář prý neví, zda je komentátor tak omezený, nebo píše na objednávku.

Ransdorf: Pitomost...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Ransdorf k tomu poznamenal, že Karel Steigerwald je zvyklý psát na objednávku, jako když se autorsky podílel na normalizačním rozhlasovém seriálu Jak se máte, Vondrovi. Srovnávání islamistů s husity však podle jeho názoru není objednávkou, jen zoufalou pitomostí.

„Základní rozdíl je ten, že islám nemá koncept morální osobnosti. Pro husity je naopak problém morální osobnosti klíčový,“ vysvětluje Ransdorf. Islám sice obsahuje zajímavou sociální kritiku, ale podle Ransdorfa má velmi slabý potenciál racionálních návrhů. V islámu se podle něj příliš neuvažuje například o samosprávě, která slouží jen k obsluze vládnoucí třídy.

Publicistovi z Reflexu je to prý zjevně jedno. „Karel Steigerwald ví o dějinách minimum, a to mu ještě fandím,“ vzkazuje komunistický zákonodárce. Jinak by si prý všiml, že násilí v patnáctém století nerozpoutali husité, ale jejich odpůrci, když proti nim vyslali křížovou výpravu. „V husitství převažoval dlouho vyslovený pacifismus,“ připomíná, že i obranná válka byla mezi jejich autoritami dlouhou dobu vášnivým předmětem sporu.

„My Češi můžeme být pyšní na to, že naši předkové byli první, kdo zlomil moc inkvizice,“ ujišťuje Ransdorf. Husité podle něj dokázali i v mírových podmínkách svou víru ubránit a prosadit v českých zemích svobodu vyznání, čímž předběhli celou Evropu. „Ano, cesta k české toleranci byla složitá, ale otevřeli ji husité,“ ujišťuje. Proto prý nemají s dnešními islamisty společného vůbec nic.

Otázka i s odpovědí ZDE.

Je prý otázkou, co Steigerwalda vedlo k tak žlučovitému útoku. Ransdorf si to vysvětluje tak, že se rozhodl znectít naše společné dědictví předtím, než si příští rok budeme připomínat šestisté výročí Husova upálení.

„Vím, že podobné bláboly dalších pseudo a rádoby historiků budou následovat a s blížícím se výročím budou houstnout,“ napsal Ransdorf. I to jej prý popohání, aby dokončil knihu o českém myšlení, na kterou již má posbírané množství materiálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…