Ransdorf ke konvoji: Američané se snaží rozeštvat EU a Rusko. Kocáb kontroval

27.03.2015 23:13

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf a hudebník Michael Kocáb, který se na počátku devadesátých let angažoval v odchodu sovětských vojsk z našeho území, debatovali v pátečních Událostech, komentářích České televize o průjezdu amerického konvoje Českem. Zatímco Ransdorf politiku Američanů označoval za fašistickou, byť jde prý o nadsázku, Kocáb opakovaně varoval před agresí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ransdorf ke konvoji: Američané se snaží rozeštvat EU a Rusko. Kocáb kontroval
Foto: ČT
Popisek: Michael Kocáb a Miloslav Ransdorf v Událostech, komentářích

Úvodní poznámku pronesl zástupce náčelníka Generálního štábu AČR František Malenínský. "Museli jsme vytipovat trasy, kde nedojde k poškození mostů a podobně," konstatoval. Vojáci a policie udělají také vše pro to, aby zachovali bezpečnost silničního provozu.  Armáda se prý nijak nebude angažovat v řešení případných protestních akcí, to je záležitost policie. Na samotných Američanech je, jestli své vojáky informují o možných protestech v Česku. Malenínský k tomu poznamenal jen tolik, že ho radikální názory směřující proti konvoji mrzí, jelikož jsme členy Aliance, ale v obecné rovině platí, že vojáci postupují důsledně apoliticky.

Pak došlo na debatu Kocába s Ransdorfem. Komunistický europoslanec hned na úvod vzpomněl na knihu analytika George Friedmana, která prorokuje návrat války do Evropy. V nadsázce ho Ransdorf označil za propagátora fašistických názorů, ačkoli tyto dnes podle něj vidíme spíše na Ukrajině.

Kocáb se vymezil proti prohlášení iniciativy Ne základnám s tím, že jde o levicově-extremistický názor. Průjezd amerického konvoje znamená jen jedno. "Znamená to, jsme s vámi a v případě nebezpečí se na nás můžete spolehnout," prohlásil Kocáb s tím, že je to Rusko, kdo může v Evropě rozpoutat válku.

Oslabení pozice USA ve světě

"To myslíte to Rusko, které má jen zlomek vojenského rozpočtu USA?" ptal se Ransdorf, který také připomněl, že Spojené státy mají více než sto základen po celém světě, což v případě Ruska nevidíme. "Prezident Obama také řekl, že USA musí mít nejsilnější armádu na světě, aby mohly zkroutit ruce za zády těm, kteří dělají něco jiného." Moderátor ale europoslance upozornil, že větu vytrhl z kontextu, protože Obama v témže projevu také řekl, že cestou bojů rozhodně nechce řešit každý konflikt.

Následně položil otázku Kocábovi a ptal se ho, zda dokáže pochopit odpor části společnosti proti jakémukoli pobytu vojsk. Podle Kocába to ale nelze směšovat, protože my sami jsme členy Aliance a její jednotky jedou přes naše území. A jestliže se ruský prezident Vladimir Putin pustil do agrese, musíme uvítat pomocnou ruku proti tomuto agresorovi.

Ransdorf je ale přesvědčen, že komunisté časem dokážou přesvědčit o svém názoru většinu společnosti. Z jeho úst také zaznělo, že Spojené státy posílají zbraně na Ukrajinu. K tomu je však také třeba dodat, že americká strana o možných dodávkách zbraní zatím diskutuje. Europoslanec se také podivoval nad tím, proč Spojené státy přispívají k vyhrocení situace, když ukazují sílu přejezdem konvoje po silnicích, nikoli po železnicích, jak je tradičně zvykem. Američané prý také rozeštvávají Německo - čímž máme rozumět EU - a Rusko, protože jejich případné spojenectví by notně oslabilo vliv Spojených států ve světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…