Ransdorf odmítl přejmenování KSČM. Komunismus prý vždy bude majákem

02.11.2014 11:43

Čtenář serveru ParlamentníListy.cz Miloš Srb položil tradiční dotaz: „Není na čase zrušit KSČM?“ Zajímavé ovšem je, že ho položil komunistickému europoslanci Miloslavu Ransdorfovi. Dotaz navíc nebyl motivován snahou komunisty potřít, ale naopak posílit. Přinášíme europoslancovu odpověď.

Ransdorf odmítl přejmenování KSČM. Komunismus prý vždy bude majákem
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

„Nemyslíte, že kdybyste byli levicovou stranou, která by v sobě nenesla pozůstatek minulosti v podobě názvu, mohli byste ve volbách získat víc hlasů?“ ptal se čtenář. Obratem připomněl, že strana dosud těžila z faktu, že nebyla součástí žádné novodobé vlády, a mohla tudíž získávat tzv. protestní hlasy. Protestních stran je ovšem nyní, slovy čtenáře, jako máku.

Ransdorf prý není stoupencem změny názvu strany, ale podřídil by se hlasu většiny členů, pokud by si to přáli. Podobné debaty se prý už vedly a dopadly vždy stejně. „Ve vnitrostranickém referendu se 75% členů vyjádřilo pro zachování názvu a 83% pro zachování komunistické identity. Já k těmto obhájcům názvu i identity patřím také. Souhlasím s myšlenkou velkého francouzského historika Georgese Dubyho (čeští televizní diváci ho znají ze seriálu Čas katedrál), že v nastávajících zmatcích, které nás čekají, bude myšlenka komunismu majákem, jenž nás bude orientovat,“ odpověděl Ransdorf.

Odpovědi europoslance si můžete přečíst také ZDE

Ve stejném duchu se prý vyjádřila i londýnská konference levicových intelektuálů v Birkbeck College v roce 2009. Odpověď uzavřel komunistický europoslanec připomínkou, že právě on napsal Nové čtení Marxe I. - II., pročež od něj nikdo nemůže očekávat, že by se podřizoval nějakým trendům jen proto, aby strana třeba dočasně posílila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…