Ransdorf se vysmál unii, ruský politik poslal vzkaz „soudruhu“ Obamovi. Ale prý mu ztuhne úsměv...

18.03.2014 9:56

Ministři zahraničí EU, kteří se sešli v Bruselu, schválili sankce vůči 21 lidem z Ruska i Krymu. Týkají se zmrazení majetku a omezení cest do Evropské unie. Sankcím se ale Moskva vysmívá. Jenže zřejmě předčasně. Podle komentátora HN Daniela Anýže Rusku úsměv ztuhne, EU totiž přijde s třetím kolem sankcí, které budou opravdu bolestivé. A možná pro obě strany.

Ransdorf se vysmál unii, ruský politik poslal vzkaz „soudruhu“ Obamovi. Ale prý mu ztuhne úsměv...
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Kromě 21 lidí z Ruska a Krymu jsou sankce uvaleny také na čtyři Ukrajince – Viktora Janukovyče, krymského premiéra Sergeje Aksjonova, šéfa krymského parlamentu Vladimira Konstantinova a ukrajinského oligarchu Viktora Medvedčuka. Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) na serveru ParlamentníListy.cz píše, že Americe s Evropou ale unikl jeden podstatný fakt.

„V Ruské federaci totiž už dva roky platí zákon, který zakazuje státním a úředním činitelům vlastnit majetek a konta v zahraničí,“ píše europoslanec s tím, že pokud by je tam měli, porušovali by tím ruské zákony a v tom případě je správné a dokonce v souladu s ruským právem, že takový majetek je zablokován. „Nechce se mi věřit, že by to znalcům ve Washingtonu a Bruselu uniklo. Budou muset vymyslet jiné sankce, které by měly větší váhu než takovéto plácnutí do vody,“ míní.

Tweet Obamovi

O možném selhání sankcí píše i komentátor Hospodářských novin Daniel Anýž. Podle něj se v reakci na zveřejnění seznamu lidí, kterým USA odmítnou vstup do země a kterým zmrazí účty, moskevská burza výrazně zotavila. „Americké sankce totiž zatím vesměs míří proti politickým figurám, ne proti majetkovým a finančním oligarchům,“ píše Anýž. Moskva si tak podle něj mohla nejen oddychnout, ale tak trochu se i dále vysmívat a provokovat. Anýž v článku HN popisuje odezvu jednoho z postižených – ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina, který po Twitteru „soudruhu" Obamovi vzkázal, že na něj jsou sankce krátké.

Místo masivní ekonomické škody Rusku by se tak mohlo nyní zdát, že je to naopak právě unie, která se pro své obchodní vztahy s Ruskem a pro svoji závislost na tamním plynu už dopředu bojí možné odvety. A má proč, odborníci mluví o tom, že případné sankce dopadnou na obě strany. Na Rusko i EU. Ekonomickými sankcemi by tak utrpěly i jednotlivé státy unie, zejména Berlín musí lavírovat mezi Ukrajinou a ruským trhem. „Problémem je závislost na ruském zemním plynu. Ropu můžete dobře nahradit – možnosti Německa, jak substituovat ruské dodavatele, jsou velmi omezené,“ řekl pro ČT ekonom Miroslav Zámečník.

Přesto může takovému Rogozinovi brzy úsměv zamrznout. Podle Anýže je totiž právě Německo, dle slov Merkelové, připraveno tuto cenu zaplatit. Brusel sice zatím jenom reaguje na rychlé kroky Moskvy, na nadcházejícím summitu se ale EU může dohodnout na pro Moskvu opravdu „bolestných“ sankcích. Třetí kolo by tak mělo pro Rusko znamenat finančně krvácející ránu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…