Ransdorf vysvětloval čtenářům: Rusko si jen chrání své předpolí. Autorem konfliktu jsou USA

10.02.2015 16:01

Kdo vlastně řídí Českou televizi a její radu? Jak je velké národnostní napětí na Ukrajině? A je skutečně Rusko iniciátorem války na východní Ukrajině? Na všechny tyto dotazy odpověděl na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz europoslanec Miloslav Ransdorf.

Ransdorf vysvětloval čtenářům: Rusko si jen chrání své předpolí. Autorem konfliktu jsou USA
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Čtenáře, který se podepsal jako Jozífek, zajímalo, kdo řídí Radu České televize a Českou televizi samotnou. Zaujal jej především výrok člena Rady ČT Jankovce ohledně toho, jak veřejnoprávní televize informuje o konfliktu na Ukrajině. Jankovec mimo jiné uvedl, že "ČT má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení EK, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků nebo z daní jen za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení.“ Podle Jankovce se ČT nesmí dívat na ukrajinský konflikt tak, jako kdyby byla součástí současného Ruska.

Za komunisty Kádára byla média v Maďarsku svobodnější, než je tomu teď

Ransdorf si v odpovědi posteskl nad kvalitou českého zpravodajství a vůbec médií obecně. "Patřil jsem mezi ty, kteří nechtěli německý model fungování médií, a prosazoval jsem britskou úpravu,“ uvedl s tím, že ve své snaze neuspěl ani v domovské KSČM.

Podle Ransdorfa se ale radní Jankovec vymlouvá na EU zbytečně, protože se jedná jen o doporučení Evropské komise. "EU si nevynutila ani změnu skandálního mediálního zákonodárství v Maďarsku, kde jsou poměry takové, že za Kádára byla svoboda médií daleko větší,“ konstatoval europoslanec s tím, že kritické myšlení jako pilíř evropských hodnot je právě to, čeho se českým mediálním mágům nedostává.

Lavrov udělal řadu ústupků

Zdeňka Zmatlíka zase zajímal Ransdorfův názor na válku na Ukrajině. "Rusko je velmoc, která chce mít chráněné své předpolí, ale rozhodně není tím, kdo má zájem na válce,“ uvedl europoslanec a poukázal na to, že ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov udělal řadu ústupků. "Rusko uznalo výsledky ukrajinských prezidentských i parlamentních voleb, vyslovil se opakovaně, že Donbas je součástí Ukrajiny, neudělal oficiální uznání výsledků voleb v Donbasu na začátku listopadu 2014,“ vysvětlil komunistický politik s tím, že autorem celého konfliktu jsou Spojené státy.

Ve většině oblastí Ukrajiny dominuje na sociálních sítích ruština

Na údajné národnostní pnutí na Ukrajině se ptal čtenář kvůli tomu, že Ransdorf v této zemi často pobýval. Europoslanec přiznal, že Ukrajina je národnostně složitá země. "Zakarpatská Ukrajina (Podkarpatská Rus) uskutečnila referendum o autonomii v roce 1991, Kyjev ho odmítl uznat,“ připomněl s tím, že v současné době existuje mezi Rusíny hnutí za autonomii a masivní odpor proti válce. Na ukrajinskou oblast Bukovina by prý rádi dosáhli také Maďaři, kteří jsou podle Ransdorfa aktivní na Podkarpatské Rusi. "V Mukačevu postavili pomník k výročí 'zaujetí země' (honfoglalás) a těm, kteří se prohlásí za Maďary, dávají maďarské pasy,“ uvedl Ransdorf.

Složitou jazykovou situaci panující na Ukrajině podle jeho názoru ilustruje i fakt, že kromě ukrajinštiny a ruštiny se zde mluví i řečí suržyk, což je směs ukrajinštiny a ruštiny. "Na sociálních sítích ukrajinský jazyk dominuje pouze v Lvovské, Tarnopolské, Černovecké a Ivanofrankovské oblasti. Jinde vede na sítích ruština,“ vysvětlil a kritizoval Kyjev za to, že pokusy o federalizaci odmítá. "Přitom federalizace by vyloučila válku,“ dodal s tím, že problém Donbasu se vojensky řešit nedá.

  • Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …