Rasista Trump, kamarád Ku-klux-klanu? Je to úplně jinak. Předkládáme fakta, která vám Daniel Anýž z obrazovky ČT neřekl

18.08.2017 6:41

Americký prezident Donald Trump se v posledních dnech dostal pod palbu kritiky ze strany mediálního mainstreamu v USA. Právě s ním ale vede válku takřka nepřetržitě, a to přitom již od samotného zahájení své prezidentské kampaně. Mediální i politický establishment aktuálně Trumpa viní z toho, že nedostatečně rázně odsoudil bělošské pravicové extremisty, kteří se v jižanském městě Charlottesville střetli s radikální levicí. ParlamentníListy.cz zmapovaly situaci.

Rasista Trump, kamarád Ku-klux-klanu? Je to úplně jinak. Předkládáme fakta, která vám Daniel Anýž z obrazovky ČT neřekl
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Americká média i většina politických elit v obecném slova smyslu Donaldu Trumpovi vyčítají jeho neochotu explicitně odsoudit bělošské ultrapravicové extremisty, kteří o víkendu řádili během násilných nepokojů ve městě Charlottesville ve Virginii. Protesty vyvrcholily tím, že jeden z pravicových radikálů v plné rychlosti vjel automobilem do davu levicových odpůrců a usmrtil jednu ženu, další lidi pak vážně zranil.

Donald Trump násilí odsoudil, podle některých ale příliš pozdě a nepříliš důrazně. Hlavní problém ale většina amerických mainstreamových médií spatřuje v tom, že nebyl konkrétní. Trump totiž ještě během víkendu odsoudil násilí v Charlottesville pouze v obecné rovině bez toho, aby hlasitě jmenoval a odsoudil jednu konkrétní skupinu.

Násilí v Charlottesville na obou stranách...

Pravdou totiž je, že v Charlottesville docházelo k násilnostem ze strany obou zúčastněných táborů: tedy jak rasistů, neonacistů, či jak je kulantně přezdívá americký tisk tzv. white supremacists (bělošských šovinistů vyznávajících nadřazenost bílé rasy), tak i levicových extremistů z řad hnutí Antifa a dalších. I zástupci levice byli totiž dle dostupných snímků a videozáznamů kolujících po internetu ozbrojeni, byť pouze baseballovými pálkami; oproti přívržencům bělošské nadřazenosti, kteří byli v ulicích města spatřeni v plné polní a s automatickými zbraněmi však byli ve značné nevýhodě.

Bělošští šovinisté se do města sjeli na protest proti plánovanému svržení sochy konfederačního generála Roberta E. Lee, k němuž mělo dojít z popudu místní demokratické administrativy. Generál Lee podle demokratů symbolizuje rasistický režim americké konfederace z dob občanské války. Jenže pozice rasistů a neonacistů je na americkém jihu tradičně velmi silná. Plánované svržení konfederační ikony tak bez mohutných protestů mohlo proběhnout jen těžko.

REPORTÁŽ LISTU NY TIMES O TOM, JAK V CHARLOTTESVILLE PROPUKLO NÁSILÍ:

Různí se i názory na samotného Roberta E. Lee a jeho historickou roli. Na danou rozporuplnost upozorňuje například liberální list Washington Post. Ten na jedné straně zmiňuje dopis, ve kterém Lee institut otroctví v USA označil za „politické a morální zlo“. Na straně druhé ale poukazuje i na to, že sám Lee podle dochovaných záznamů instruoval své služebnictvo, aby jeho otroky fyzicky a často i velmi drasticky trestalo. Za svého života Lee stavbu monumentů na svou počest podle Washington Post odmítal. Usiloval prý rovněž o to, aby se Amerika přes trauma občanské války přenesla. Podle analytiků se ale i tak Lee stal centrální figurou a idolem přívrženců rasistické konfederace na americkém jihu, rovněž pak symbolem prohrané války. 

Trump vs. Establishment

A jak do chaotické skládačky, která rozpolcuje Ameriku čím dál tím více, zapadá Donald Trump? Má totiž vážný problém, a sice to, že je s rasismem a xenofobií mediálním mainstreamem v USA ztotožňován prakticky celou dobu a již od začátku vlastní prezidentské kampaně. „Xenofob, sexista, rasista nebo přinejmenším přívrženec bělošské nadřazenosti,“ tak líčí novináři Trumpa stále znovu. Zároveň je Trump spojován i s americkým ideovým hnutím alt-right, které reprezentuje nově oživenou americkou konzervativní pravici. Alt-right bývají často označováni za xenofoby. Kriticky se vyjadřují například na adresu multikulturalismu, genderové problematiky a podobně.

Pravdou je, že násilné protesty levice proti Donaldu Trumpovi probíhají na území Spojených států nepřetržitě prakticky od jeho zvolení. Zasahují například i na univerzitní kampusy. Nutno vzpomenout na to, jak letos v únoru na univerzitě v Berkeley došlo k tomu, že svou přednášku musel právě kvůli silným protestům zrušit mediálním mainstreamem „nenáviděný“ konzervativec a komentátor listu Breitbart Milo Yannopoulos  

Takovou kulminaci násilí jako v Charlotesville, ale USA v Trumpově éře ještě nezažily. A Trump reagoval. Násilí odsoudil již o víkendu. Jenže se vzbouřil a neodsuzoval adresně. „Detailně monitorujeme strašlivé události probíhající v Charlottesville. Velmi vážně odsuzujeme ukázku násilí, bigotnosti a nenávisti na mnoha, mnoha stranách,“ uvedl doslova Trump podle britského Guardianu. A mediální mainstream, který se snaží Trumpa tlačit ke zdi, jak a kde se dá, výzvu pochopil.

Záhy na to se tak na Trumpovu adresu začaly ozývat hlasy, že takové odsouzení násilností v Charlottesville ani náhodou od prezidenta Spojených států nestačí. Kritika přitom nezaznívá pouze od Trumpových politických konkurentů, tedy demokratů, ale i přímo z republikánské strany, za níž byl Trump do Bílého domu zvolen.

Trumpa kritizoval například jeho republikánský kolega Marco Rubio. „Pro národ je důležité popsat věci takové, jaké skutečně jsou, a toto byl teroristický útok ze strany bělošských šovinistů,“ napsal Rubio na Twitteru. Přisadil si i republikánský senátor za stát Colorado Cory Gardner. „Pane prezidente, musíme nazvat zlo jeho skutečným jménem. Toto byli bělošští šovinisté a byl to domácí terorismus,“ zatweetoval Gardner. A kritika zcela logicky zněla i od demokratů. „Pochod a srocení v Charlottesville jde proti všemu, co reprezentuje vlajka Spojených států amerických. Prezident Trump to musí odsoudit tím nejsilnějším možným způsobem,“ uvedl demokratický senátor za stát Havaj Brian Schatz. Přisadil si i legendární americký levičák (a neúspěšný kandidát v boji o Bílý dům) Bernie Sanders. „To není přece příliš mnoho – chtít, abychom měli prezidenta, který explicitně odsoudí neonacisty,“ napsal na Twitter. Podle Sanderse byl protestní pochod proti odstranění sochy generála Lee provokací a snahou „vyvolat rasismus, nenávist a násilnosti“, informoval britský list Guardian.

Trumpovi v očích jeho odpůrců ve prospěch nehrálo ani to, že se k věci začal ozývat bývalý šéf nechvalně známého rasistického Ku- klux-klanu David Duke. „Doporučil bych vám, abyste se důkladně podíval do zrcadla a vzpomněl si na to, že to byli bílí Američané, kdo z vás udělal prezidenta, a ne radikální levičáci,“ vzkázal Trumpovi. Pro upřesnění není to tak úplně pravda. Trump jako prezidentský kandidát bodoval například mohutně i mezi Hispánci. Olej do ohně ještě Duke přilil ale ještě před tím, když Trumpovi na Twitteru poděkoval

PROTESTUJÍCÍ STRHÁVAJÍ KONFEDERAČNÍ MONUMENT V SEVERNÍ KAROLÍNĚ. NEBUDE JEDINÝ:

V pondělí 14. srpna nicméně Trump otevřeně odsoudil rasismus. „Rasismus je zlo a ti, kdo v jeho jménu páchají násilí, jsou darebáci a zločinci včetně Ku-klux-klanu, neonacistů a bílých šovinistů,“ uvedl Trump. Zdálo by se, že se tak mediální mainstream, se kterým je Trump v trvalém sporu, uspokojil. Nicméně na tom, že k násilí docházelo na obou stranách si i tak americký prezident trvá. Levicové aktivisty včetně hnutí Antifa si dokonce dovolil označit za tzv. Alt Left. Situace došla až tak daleko, že Trumpovy dva obchodní poradní sbory začali v reakci na tlak opouštět představitelé velkých amerických podniků. V reakci na to je Trump rozpustil. Mediální mainstream v USA se na konto Trumpovy aféry vyslovuje v tom smyslu, že americký prezident chrání bělošské šovinisty. Tak o tom referoval například Huffington Post. Stejného názoru je ale i list Atlantic nebo Buzfeed. Podle lifestylového magazínu Vanity Fair pak Trump dokonce z rozpoutání násilností viní extrémní levici. Mezitím v USA dochází k tomu, že americká města odstraňují další konfederační sochy mnohdy i právě kvůli násilnostem v Charlottesville, které fungovaly jako spouštěč. Podle listu NY Times mohou být na území USA konfederačních monumentů stovky. 

Téma „Rasista Trump“, případně rozšířené o zděšení nad sympatiemi Ku-klux-klanu, již několik dní jede i v České televizi. Ta oslovila například osvědčeného kritika prezidenta Trumpa Daniela Anýže z Hospodářských novin, který divákům vysvětlil, že „Trump nečte, takže nezná dějiny“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…