Rath: Co vypadá v médiích děsivě, může být ve skutečnosti jinak

08.11.2011 22:42

Střízlivější přístup k boji proti korupci, opatrný pohyb kolem kauzy Palas a tvrdá kritika ministra zdravotnictví Hegera. V takovém duchu se nesl pořad Interview ČT24, jehož hostem byl středočeský hejtman David Rath.

Rath: Co vypadá v médiích děsivě, může být ve skutečnosti jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Boj proti korupci musel Rath komentovat ve dvou rovinách. Jednak v souvislosti se "zázračným zbohatnutím" matky ministra práce a sociálních věcí za ODS Martina Kocourka, řeč ale přišla i na hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase (ČSSD). Na toho se chce zaměřit Kalouskův Finančně analytický útvar, který provede kontrolu hejtmanova majetku a bankovních účtů od roku 2007. Otázkou je pro ČSSD v jeho případě i pronájem krajských nemocnic.


Zejména v případě Palase vyzval jeho kolega ze Středočeského kraje k opatrnosti s rychlými soudy. "Postavili jsme se k tomu tak, že pan Palas už není volební lídr pro krajské volby 2012," konstatoval Rath. Hovořilo se ale i o kauze nemocnice v Mladé Boleslavi či jeho spolupracovníkovi Filipu Bušinovi. "Obvinili jej z něčeho, co měl podle policistů udělat předtím, než mě potkal. Navíc je to dva roky od jeho zatčení a soud dodnes nemá na stole vůbec nic," poukazoval Rath na možnou vykonstruovanost Bušinova případu. To, co vypadá v médiích děsivě, může být podle Ratha úplně jinak.

Pozor na policii, varoval Rath

V té souvislosti hovořil středočeský hejtman i o nebezpečí, které se skrývá v policii a justici. "Vždyť největší zločinná spolčení probíhají mezi policisty. Jedou v tom i někteří soudci a státní zástupci a v tomto prostředí dělejte boj proti korupci," uvedl Rath v ČT. Policie prý také dokáže mediálně propíraným obviněním zlikvidovat kariéru i osobní život člověka. Jako příklad uvedl kauzu Věry Jourové.


Zbořit dům a postavit ten samý

V druhé části Interview ČT24 se snesla kritika hejtmana, poslance a aktivního lékaře Ratha na hlavu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Ten prý provádí velmi nesystémovou a nelogickou věc, když ruší Zákon o neziskových nemocnicích. "Ten zákon řeší i univerzitní nemocnice a platí tu šest let. Po stejnou dobu ODS brání jeho realizaci," konstatoval Rath s tím, že ministerstvo dělá vše pro to, aby se nemocnice nemohly stát neziskovkami.

"Sněmovnou už dokonce prošlo zrušení toho zákona. Na druhé straně pan ministr představil teze nového zákona pro fakultní nemocnice. Je to trochu Kocourkov, to je jako kdyby koupil dům, zbořil jej a podle stejných plánů postavil nový," uvedl Rath s tím, že novou Hegerovou formou se vytváří specifická enkláva zdravotnických zařízení, což je chybou. Neziskové nemocnice by měly být možné i v krajích. Kritika se na Hegerovu hlavu snesla i v souvislosti se zdravotními pojišťovnami, Heger prý chce vyjmout tyto ústavy z přísného dohledu státu a učinit tak první krok k jejich privatizaci. "Víc moci vůči pacientům a nemocnicím je pak vyloženě nebezpečný krok," nechal se slyšet stínový ministr zdravotnictví ČSSD.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…