Rath má jít na svobodu, řekl soud. Poslanec však zatím zůstává ve vazbě

15.03.2013 9:53

Okresní soud pro Prahu- východ podle České televize rozhodl o propuštění poslanec Davida Ratha z vazby. Rozhodnutí však není pravomocné, nadřízený krajský soud musí rozhodnout o výši kauce, na kterou má být poslanec a bývalý středočeský hejtman propuštěn. Proto Rath stále zůstává ve vazební věznici v Ruzyni.

Rath má jít na svobodu, řekl soud. Poslanec však zatím zůstává ve vazbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do sněmovny přijel David Rath z litoměřické vazební věznice

Rath byl zatčen vloni 14. května, když si z domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové odnášel v krabici sedm milionů korun. Od té doby byl ve vazbě vyšetřován kvůli několika veřejným zakázkám ve Středočeském kraji. Vyšetřování v jeho kauze již bylo ukončeno a v nejbližších dnech by středočeské státní zastupitelství mělo podat podat obžalobu.

O Rathově propuštění se spekulovalo již delší čas, i proto, že všichni zadržení v jeho kauze, s výjimkou Kateřiny Pancové a jejího partnera Petra Kotta, již byli z vazby propuštěni. Státní zástupce Petr Jirát však propuštění politika odmítal se zdůvodněním, že jako veřejně činná osoba (Rath se nevzdal poslaneckého mandátu) by mohl pokračovat v korupční činnosti.   

I aktuální rozhodnutí okresního soudu bylo Jirátem napadeno, a právě proto je nepravomocné a musí o něm rozhodnout nadřízený soud. Okresní soud podle serveru IDNES.cz uznává existenci nebezpečí, že by Rath mohl uprchnout z ČR, ovšem to má být kryto složením kauce, která byla již dříve stanovena na 2 miliony a rodinou bývalého středočeského hejtmana zaplacena. Jirátovi se však dva miliony zdají jako garance příliš málo.

Konečné slovo tedy bude muset říci až krajský soud. Do jeho rozhodnutí David Rath zůstává ve vazbě.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…