Rath nedorazil k soudu, musel ordinovat. Soudce si chce stěžovat na advokáty

02.06.2014 15:51

Krajský soud v Praze v pondělí pokračuje po měsíční pauze v projednání kauzy exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného z korupce. Rath není přítomen, soud mu už dříve povolil méně častou účast, aby se mohl věnovat lékařské praxi. Podobně mohla zůstat v práci exředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová i její přítel, někdejší náměstek krajských nemocnic Petr Kott. Jsou rovněž lékaři a pracují v nemocnicích. Soudce v pondělí četl převážně listinné důkazy.

Rath nedorazil k soudu, musel ordinovat. Soudce si chce stěžovat na advokáty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obžalovaný David Rath

Soudce Robert Pacovský četl na žádost advokátů například části organizačního řádu nemocnic. Zabýval se také dokumenty o dotacích schválených v letech 2010 a 2011 radou Středočeského kraje. Týkaly se například vybavení pavilonu oblastní nemocnice v Kladně.

Soudce si možná bude stěžovat u Advokátní komory na používání mobilních telefonů

Jednoho z advokátů soudce pokáral za to, že měl zapnutý mobilní telefon, což rušilo záznam pro zapisovatelku. „Soud na to upozorňuje téměř při každém hlavním líčení. Nevylučuji stížnost na Advokátní komoru," dodal Pacovský.

Podle žalobce Petra Jiráta byly některé tendry na modernizaci a vybavení nemocnic ovlivněné úplatky. Údajně se předem domluvila vítězná firma a ostatní dělaly v obchodní soutěži „křoví", aby vše vypadalo navenek v pořádku. Dalšími zmanipulovanými zakázkami z části financovanými z peněz Evropské unie byly podle obžaloby opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivicích, kde Rath bydlí a má s manželkou soukromou ordinaci. Rath údajně o všem věděl coby hejtman kraje a bral si provize, což prý dokazují odposlechy pořízené policií. Soud je dříve nechal přehrát.

Obžalovaní vinu odmítají. Rath tvrdí, že tendry procházely kontrolou

Rath obvinění odmítá a tvrdí, že tendry byly pod vícenásobnou kontrolou. Odposlechy jsou podle něj vytržené ze souvislostí a důkazy zmanipulované.

Tvrzení Jiráta odmítají i Pancová s Kottem, které obžaloba označuje jako organizátory korupce. Ostatní obžalovaní jsou šéfové a manažeři firem, které se o tendry ucházely, nebo obchodní soutěže pořádaly. Obžalobu rovněž odmítají, nebo ji nekomentovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…